Anuntul grupului financiar belgian Fortis de a intra in competitia pentru Banca Comerciala Romana (BCR) a starnit reactia pietei financiare. Analistii companiilor de brokeraj din pietele unde Fortis este listat, spun ca intentia de a intra in piata romaneasca este conforma cu strategia de extindere a grupului, dar vad in piata romaneasca financiara si posibilitati de dezvoltare pe segmentul fondurilor private de pensii.

O intrare pe piata romaneasca a grupului financiar international Fortis, ar fi in concordanta cu strategia sa pe termen mediu (2005-2009), care recomanda dezvoltarea afacerilor in afara Beneluxului, a remarcat ieri Johan van der Lugt, analist la companiei de brokeraj a ING. El reaminteste, intr-o analiza preluata de Dow Jones, ca Fortis a anuntat ca analizeaza posibilitatea de a participa la licitatia pentru cumpararea pachetului de control la Banca Comerciala Romana (BCR). Brokerii de la ING apreciaza ca in momentul de fata Romania pare mai putin atractiva decat Turcia, tara in care Fortis a realizat deja o investitie importanta. Analistul nu subestimeaza insa potentialul de crestere al pietei financiare romanesti. Fortis a achizitionat, in luna aprilie, 89,3% din actiunile Disbank, a saptea mare banca privata din Turcia din punctul de vedere al activelor bancare, listata la bursa din Istanbul.

Alti analisti sustin insa ca potentialul oferit de piata romaneasca este mult mai mare, deoarece urmeaza sa apara si sa se dezvolte. "Romania ofera oportunitati de crestere grupului financiar Fortis, o data cu apropierea momentului privatizarii sistemului de pensii", sustine Renate Brand de la FBS Bankiers, intr-o analiza publicata ieri de New Ratings. Fortis spune ca tinteste cele 25 de state membre ale Uniunii Europene si nu doreste sa faca comentarii cu privire la planurile de investitii intr-o anumita tara, adauga Dow Jones. Piata fondurilor private de pensii fascineaza insa si alte mari companii de asigurari din Europa. Aegon (AEG), si-a exprimat deja interesul pentru piata romaneasca, iar ING este activ pe piata autohtona inca din 1994, prin compania sa specializata Nederlander.

Aegon este un competitor foarte puternic pe piata asigurarilor de viata si de pensii, pe produse de economisire si investitii, dar este activ si pe segmentul asigurarilor generale si de sanatate. Grupul financiar Fortis are active in valoare de 694 miliarde euro si un capital de 27,9 miliarde euro.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.