Procurorii anticoruptie au initiat o ancheta in legatura cu comisionul de 20 de milioane de dolari pe care EADS se presupune ca l-ar fi platit lui Ion Tiriac pentru a incheia afacerea securizarii frontierelor.

Contractul privind securizarea frontierelor incheiat intre statul roman si concernul german EADS face obiectul unei anchete a Parchetului National Anticoruptie (PNA), care s-a sesizat din oficiu in acest caz, pe data de 30 mai, a anuntat, ieri, Biroul de presa al institutiei.

"PNA are in vedere toate materialele publicate in presa cu privire la incheierea si derularea acestui contract si efectueaza acte premergatoare urmaririi penale pentru a stabili daca s-au comis fapte de coruptie", au precizat reprezentantii Parchetului National Anticoruptie.

Publicatia franceza "Le Point" a deschis balul

Saptamina trecuta, publicatia franceza "Le Point" a publicat un articol potrivit caruia EADS ar fi platit un comision de 20 de milioane de dolari unei companii reprezentate de Ion Tiriac, bani care ar fi fost folositi pentru finantarea campaniei electorale a lui Adrian Nastase. Potrivit Mediafax, Tiriac a declarat joi, in timp ce se afla la turneul de tenis de la Roland Garros, ca acuzatiile lansate de "Le Point" sint complet neadevarate si ca autoritatile statului ar trebui sa se autosesizeze in legatura cu acest caz.

Contractul privind securizarea frontierelor a fost incheiat de EADS si Guvernul roman, prin Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), in data de 12 august 2004, fiind semnat de fostul secretar de stat Toma Zaharia, intre timp pensionat, si directorul executiv al EADS, Rainer Hertrich. Contractul este in valoare de 650 de milioane de euro, cu o optiune de subcontractare in valoare de inca 350 de milioane de euro. Actualul Guvern a anuntat in numeroase rinduri ca intentioneaza sa renegocieze acest contract.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.