Valoarea pietei farmaceutice din Romania s-a apropiat in 2008 de pragul de doua miliarde de euro, in crestere cu 6,6% fata de anul precedent. Atentia este insa atrasa de mutarile din topul celor mai mari zece jucatori.

Piata farmaceutica autohtona a atins in 2008 valoarea de 7,16 mld. lei (1,95 mld. euro), primii 10 jucatori detinand 52,4% din aceasta piata, in timp ce cele mai mari 20 companii reprezentau 71,5% din total, potrivit companiei de consultanta farmaceutica Cegedim.

Piata de retail si-a adus cea mai mare contributie la aceasta crestere, urcand cu 19,7%, medicamentele cu prescriptie inregistrand o crestere de 21,5%, in timp ce OTC-urile (medicamantele fara prescriptie) au crescut cu 12,6%.

Perspectivele pentru 2009 nu sunt dintre cele mai optimiste, fiind estimata o crestere de pana la 10% in lei si o stagnare sau chiar o scadere a valorii pietei in euro. “Avand in vedere ca circa 80% din medicamentele din Romania provin din import, cursul de schimb joaca un rol foarte important in afacerile companiilor farmaceutice din Romania. Anul viitor companiile vor fi foarte prudente si vor incerca macar sa nu iasa pe pierderi daca nu pot inregistra profit”, mai declara Petru Craciun.

Schimbare de lider

Daca la finele lui 2007 englezii de la GlaxoSmithKline (GSK) ocupau prima pozitie in topul jucatorilor de pe piata locala, sfarsitul lui 2008 propulseaza compania Hoffmann la Roche pe prima pozitie, cu o cota de piata de 7,3%, la vanzari de 520,7 milioane lei. Dupa ce in prima jumatate a anului trecut au impartit prima pozitie atat cu englezii de la GSK, cat si cu Sanofi-Aventis, in cea de-a doua parte a lui 2008, elvetienii de la Hoffmann la Roche au trecut pe prima pozitie datorita performantelor reusite pe segmentul de medicamente anticanceroase.

“Cred ca pozitia pe care o detine acum Hoffmann la Roche va fi in curand amenintata de Sanofi-Aventis, care a achizitionat Zentiva, dar si de Pfizer, dupa reluarea Wyeth”, este de parere reprezentantul Cegedim.

Topul integral al celor mai mari 10 jucatori din industria pharma il gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.