Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa opreasca aprecierea monedei nationale si a intervenit in piata valutara interbancara prin ordine de cumparare de euro estimate de dealeri la o valoare cumulata de pana in 50 de milioane. Piata valutara s-a confruntat, luni, cu prima interventie a bancii centrale dupa anuntul de la inceputul lunii noiembrie privind o mai mare flexibilizare a pietei valutare. Iesirea bancii centrale din piata a fost urmata imediat de o revenire a raportului de schimb in jurul nivelului de 38.000 de lei. BNR a anuntat un curs de referinta de 38.235 lei/euro, cu 675 de unitati peste cel valabil luni. In consecinta, raportul calculat pentru moneda americana a urcat cu 165 de unitati, la 28.439 lei.
De la inceputul acestui an, leul a castigat 9% fata de cosul valutar format din 75% euro si 25% dolari, iar in termeni reali s-a apreciat cu aproximativ 17%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.