Rata inflatiei calculata pentru urmatoarele 12 luni nu va depasi nivelul de 5%, chiar daca vor mai avea loc ajustari de preturi administrate, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Daca nu ar fi cresterile programate pentru preturile administrate, inflatia in Romania s-ar situa undeva la 5%. Chiar cu aceste majorari, in urmatoarele 12 luni, rata inflatiei nu va depasi 5%", a spus Isarescu. Cresterea preturilor administrate, in principal la combustibili si gaze naturale, a majorat inflatia, in luna aprilie, la 1,8% fata de luna anterioara, ajungand la 10% comparativ cu luna aprilie 2004. Raportata la sfarsitul anului trecut, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 3,5%.

Cu toate acestea, BNR sustine ca va atinge tinta anuntata pentru acest an, de 7%. Explicatiile oficialilor bancii centrale se bazeaza pe faptul ca cele mai multe ajustari programate au fost deja realizate, in timp ce preturile libere ar putea aduce, pentru prima data dupa multi ani, deflatie in una sau doua luni din acest an. Pentru 2006, obiectivul privind cresterea preturilor se va situa probabil la 5%, tinta oficiala urmand sa fie anuntata in curand. Isarescu a aratat ca, in aceste conditii, ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale se pastreaza la un nivel real pozitiv. In opinia guvernatorului, probabilitatea ca dobanzile la depozite sa creasca este mai mica decat varianta in care se vor stabiliza la nivelurile actuale.

Pe de alta parte, Isarescu a afirmat ca, pana de curand, castigurile obtinute din dobanzi au fost exagerate, situatie care nu va mai continua pe termen lung. In acest context, oficialul BNR considera inevitabila si o reducere substantiala a dobanzilor la credite, intr-un ritm mai rapid decat declara bancherii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.