S-a intrat in linie dreapta in ceea ce priveste pregatirile pentru denominare. Saptamana aceasta bancile au inceput testele privind instructiunile de plata in noua moneda, procesate in sistemul national de plati electronice.

Din 1 iulie, sistemul nu va mai accepta leii vechi. "In prezent se fac simulari si daca aplicatia informatica interna a bancii nu e adaptata la noua moneda atunci instructiunea de plata, ajunsa in sistemul central al TransFonD, este respinsa. In astfel de situatii se fac corectii si adaptari. Toate bancile efectueaza luna aceasta teste", declara pentru ziarul nostru Mirela Palade, director in BNR, coordonatorul proiectului sistemului national de plati electronice. La unison, bancherii declara ca denominarea monedei nationale este prioritatea actualei etape. "TransFonD a creat deja ceea ce se numeste un mediu de test, in care bancile pot sa-si incerce sistemele informatice si legatura acestora cu cel central", ne-a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Pentru a "invata" sa lucreze cu bancnote noi unui bancomat ii trebuie cam o jumatate de ora, in ideea programarii acestuia. Prin acest proces vor trebui sa treaca toate cele peste 4.000 de bancomate din Romania. Fiecare banca si-a facut un program de trecere de la bancnotele vechi la cele noi. Desi BNR a anuntat ca leii noi vor putea fi obtinuti doar de la bancomate, conducerea ARB are o alta opinie. "Moneda noua va putea fi scoasa atat de la bancomat, cat si de la banca", declara Ghetea.

Dat fiind faptul ca, in prima etapa, BNR va pune la dispozitia bancilor doar 25% din necesarul de moneda noua, bancherii se vad nevoiti sa selecteze bancomatele care vor elibera lei noi si sa le marcheze printr-un semn distinct. O problema tehnica de rezolvat pentru banci va fi aceea a migrarii bazei de date din lei vechi in lei noi. Vor fi transferate informatiile referitoare la soldurile clientilor, spre exemplu. Acelasi lucru se va intampla si la nivelul comerciantilor. In opinia reprezentantilor din Romania ai VISA si MasterCard nu se anticipeaza probleme deosebite legate de trecerea la leul nou.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.