De catva timp, valuta pe ale carei bancnote sta scris "In God we trust" - "In Dumnezeu avem incredere" - pare sa nu aiba incredere in opiniile analistilor pietei. Dolarul, pentru ca despre el este vorba, se incapataneaza sa se aprecieze fata de celelalte valute principale - euro, yenul, sterlina s.a. - chiar si atunci cand statisticile economice americane aduc pe tapet cate o fateta neplacuta a realitatii economice.

In general, statisticile care zugravesc starea de sanatate a economiei Statelor Unite sunt foarte bune la capitole cum ar fi cresterea economica, somajul, productivitatea muncii si consumul populatiei. Jucatorii de pe pietele valutare isi amintesc insa periodic, si daca nu-si amintesc, li se reaminteste, de faptul ca deficitul bugetului federal american este urias, fara perspective de a se reduce drastic intr-un viitor previzibil.

Si totusi, ascensiunea dolarului continua, cu unele pauze sau oscilatii cauzate de incasarea profitului. O parte din analistii consultati de site-urile si publicatiile traditionale specializate intrevedeau, ieri dimineata, o continuare a aprecierii monedei americane, pana la nivelul de 1,20 dolari per euro. Daca trendul actual continua, chiar si fara a se accelera, pragul mentionat ar putea fi atins maine-poimaine.

Practic nici un analist nu prognozeaza revenirea la paritate, si cu atat mai putin o revenire la situatia prevalenta la scurta vreme dupa lansarea euro, cand cum un dolar puteai cumpara numai 87 de eurocenti. Multi analisti se asteapta, deci la declansarea unui nou proces de depreciere a dolarului, pana la circa 1,4 dolari la euro, dupa depasirea emotiilor legate de Constitutia europeana. Efectele trendului actual, de intarire rapida a monedei americane, se vor resimti si in Romania.

De exemplu, un dolar mai scump le poate cauza probleme celor care au contractat credite denominate in dolari. Pe de alta parte, vor avea de castigat exportatorii care vand in dolari-desigur, mai putin cei ale caror marfuri incorporeaza produse semifinite pe care le-au cumparat tot in dolari... Ieri dolarul s-a scumpit cu 232 de lei pe piata interbancara din Bucuresti, in timp ce euro a pierdut 45 de lei in fata monedei nationale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.