Fostul director general al Complexului Energetic (CE) Rovinari Ion Pisc sustine ca nu a avut un contract direct cu compania californiana al carei director financiar afirma ca a dat mita pentru a obtine contracte cu CE Rovinari, ci a colaborat cu o firma europeana care ar fi avut contract cu aceasta.

Reprezentantii Complexului Enegetic Rovinari au declansat, miercuri, o ancheta interna pentru a stabili daca societatea a incheiat vreun contract cu firma Control Components Inc. din California.

Potrivit NewsIn, in cursul anului 2003, cu mult inaintea infiintarii Complexului Energetic Rovinari, conducerea societatii energetice de atunci, Termoelectrica, a incheiat mai multe contracte cu firme din SUA si din Europa. Printre acestea se numara si un contract cu o firma de armaturi din Europa care ar avea legaturi contractuale cu Control Components Inc., firma condusa de Richard Morlock.

Ion Pisc, cel care a fost director general al Complexului Energetic Rovinari in perioada aprilie 2004 - mai 2006, a declarat ca stie de existenta contractului incheiat cu o firma europeana de armaturi, dar sustine ca de firma lui Richard Morlok nu a auzit niciodata.

"Am cunostinta de un contract incheiat cu o firma europeana producatoare de armaturi, dar fima aceasta (n.r. -Control Components) nu are contract direct incheiat cu noi. Este o societate din Austria, din cate stiu, din Europa oricum. Noi nu am avut contracte cu ei direct, ci cu o societate care a adus armaturile pentru cazane. Este o firma europeana, iar eu nu stiu ce relatii de colaborare au ai. Control Components Inc. nu apare in arhiva noastra de contracte. Nu stiu de ce au aparut aceste chestii in presa", sustine Ion Pisc.

El a precizat ca a fost de cateva ori in SUA in perioada 2003 - 2006, dar nu s-a intalnit niciodata cu Morlock. "Nu m-am intalnit niciodata cu niciun Morlock si nici nu am auzit de aceasta firma. Le-am spus colegilor sa caute in arhiva. In perioada 2003 - 2006, eu personal am fost de doua ori in SUA, dar oficial. O data am mers la un curs si apoi intr-o delegatie si cu cei de la SNLO", a declarat Ion Pisc.

In prezent, Ion Pisc este director la Termocentrala din cadrul complexului Energetic Rovinari, fiind al doilea in ierarhie dupa directorul general al CE, Gheorghe Davitoiu.

Potrivit unor surse judiciare, Biroul din Targu Jiu al DNA va incepe verificari in acest caz.

Directorul financiar al unei companii californiene care produce valve pentru industria nucleara, electrica, a petrolului si gazului, a recunoscut ca a dat mita pentru a obtine contracte cu mai multe companii straine, printre care Complexul Energetic Rovinari din Romania.

Fostul director financiar al companiei californiene s-a recunoscut vinovat pentru rolul sau intr-un caz de dare de mita de aproximativ 628.000 de dolari catre numerosi oficiali guvernamentali straini, informeaza un comunicat al Departamentului american al Justitiei disponibil pe internet, relateaza NewsIn.

Richard Morlok, in varsta de 55 de ani, originar din Rancho Santa Margarita, California, a recunoscut ca a planuit coruperea unor oficiali guvernamentali din Romania, China, Coreea de Sud si Arabia Saudita, pentru a obtine contracte pentru firma la care lucra, cu sediul in Orange County California.

Potrivit unor documente judiciare, compania concepea si producea vale de control folosite in industria nucleara, electrica, a petrolului si gazului din toata lumea. Morlok a fost directorul financiar al companiei din 2002 pana in 2007. Din aceasta functie, el supraveghea departamentul financiar si avea responsabilitatea de a aproba anumite plati si transferuri financiare.

Morlok a recunoscut ca, din 2003 pana in 2006, a incurajat compania sa dea mita in valoare totala de 628.000 de dolari unor oficiali de la companii straine de stat, pentru a obtine contracte. El a recunoscut si faptul ca firma a obtinut profituri de aproximativ 3,5 milioane de dolari in urma contractelor obtinute prin dare de mita.

Potrivit documentelor judiciare, au fost mituiti angajati de la Complexul Energetic Rovinari, China National Offshore Oil Company, PetroChina, Jiangsu Nuclear Power Corporation (China), KHNP (Coreea de Sud) si Safco (Arabia Saudita).

De asemenea, Morlok a marturisit ca a furnizat informatii false in cadrul unui audit intern din 2004 si a unuia extern din acelasi an, pentru a acoperi platile ilegale.

El risca cel mult cinci ani de inchisoare, iar sentinta va fi anuntata in 10 iulie 2009.

Intr-un caz care are legatura cu acesta, Mario Covino a pledat vinovat in 8 ianuarie 2009 pentru dare de mita in valoare de un milion de dolari mai multor oficiali guvernamentali straini, pentru a obtine contracte in favoarea aceleiasi companii californiene. Este vorba despre contracte cu companii detinute de stat din Brazilia, China, India, Coreea, Malaysia si Emiratele Arabe Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.