Nordul continua sa domine piata rezidentiala, dar si in celelalte zone se construieste masiv. In partea de vest a Capitalei se gasesc terenuri mult mai ieftine decat la otopeni sau Baneasa. Si nici distanta de oras nu e prea mare.

Pe piata rezidentiala bucuresteana s-a raspandit o moda: luxul e in nord. Daca privim cu atentie, vom observa ca nu trebuie neaparat sa ne ducem in Baneasa pentru a gasi un loc de casa. Mai ales ca prin zone ca Iancu Niculae sau spre Antena 1 se cer deja preturi de 100-300 euro pentru un metru patrat de teren.

Nordul are avantaje incontestabile: aproape de aeroport si de drumul spre munte, acces rapid catre centrul Capitalei, cadru natural placut, cu lacuri si portiuni de verdeata. In satele limitrofe nu s-a ajuns la asemenea niveluri, dar loturile sunt oricum scumpe, deoarece dispun de toate elementele enumerate mai sus. Practic, nordul a monopolizat piata. Specialistii sustin aceasta idee.

"In ultimul timp, s-a vehiculat informatia unei extinderi a Bucurestiului pe axa nord, respectiv ruta Bucuresti-Ploiesti. Datorita lipsei de terenuri in nordul Capitalei, rezidentialele s-au extins catre iesirea din Capitala, spre Baneasa, Otopeni, Corbeanca. Preconizez o dezvoltare foarte mare in viitor a rezidentialelor in Corbeanca si Snagov. Vom asista cu siguranta in urmatorii ani la surprize placute in domeniul constructiilor rezidentiale de lux din nord", a afirmat Jeni Dragomir, director general la agentia Perfect Casa.

Padure de salcami la Dragomiresti

Ambient natural putem gasi si in localitatile situate la vest de oras, unde exista si terenuri ceva mai ieftine. Cum trecem de Podul Chitila, mai inaintam putin si intram in Dragomiresti. Soseaua care taie satul in doua (Prelungirea Republicii se numeste) este pietruita, iar prin parbriz se vede peisajul tipic pentru ceea ce numim "la tara". Case fara etaj, majoritatea bine intretinute, cu batranei odihnindu-se pe banci in fata portilor. Aprovizionarea se face de la un magazin comunal, situat intr-o cladire specifica anilor '80. La iesire apar si primele vile in constructie. Proprietarii au fost atrasi, probabil, de padurea de salcami aflata in vecinatate, cu un parfum care te doarme. Departe de oras? Cu masina faci cam jumatate de ora pana la Piata Unirii. La circa 3 kilometri distanta se afla autostrada Bucuresti-Pitesti, iar in zare se vede unitatea Carrefour Militari. Metrul patrat costa intre 15-25 euro, dar cu putin noroc poti cumpara parcele si la 5-10 euro/mp.

Santiere de vile langa casele localnicilor

Am plecat din Dragomiresti, rulam pe centura. Intinderi virane, cu afise de vanzare ale agentiilor Euroest, Eurisko, Imobiliar Expert, Colliers. Cateva reprezentante de firme, printre care Volvo si Strabag. Ajungem la Domnesti, un sat unde s-a construit masiv. Multe vile noi, de toate culorile. Predomina galbenul. Exista si un santier imens cu locuinte aflate in diferite faze de executie. Apoi, casele localnicilor, biserica si monumentul din centru. La o brutarie se vand sortimente de panificatie, proaspete. In viitor, e posibil ca preturile sa creasca, deoarece Domnesti se transforma treptat intr-o prelungire a Bucurestiului. Dincoace de sosea, catre Prelungirea Ghencea, s-au ridicat vile sanatoase, avand curti mari. Pe aici drumul nu arata foarte bine, fapt ce reprezinta un dezavantaj principal: vara se inalta nori de praf, toamna si iarna dai cu automobilul prin balti si zapada.

Parcele cu utilitati si documentatie

Ceva mai incolo - Clinceni, un sat cu multi copaci si parcele de vanzare la preturi intre 15 si 25 euro/mp. De obicei, in aceste localitati se vand loturi dotate cu toate utilitatile (gaz, curent electric, apa), multe dintre ele avand si documentatie necesara construirii (acte cadastrale). O intindere de 60 de hectare este ofertata la Bragadiru, chiar langa pod. Ca un amanunt comic, zilele trecute, cine se urca pe pod putea sa admire si cateva carute cu coviltir "parcate" pe un urias teren viran.

Nu asteptam o egalizare a preturilor

"Atat in estul, vestul, cat si in sudul Capitalei vor aparea din ce in ce mai multe locuinte medii, respectiv blocuri si complexuri de vile. Pe masura ce se va dezvolta infrastructura, in aceste zone vor fi diferente mai mici de preturi fata de nordul orasului. Totusi, sustin ideea ca nu ne putem astepta la egalizarea preturilor terenurilor rezidentiale intre zona de nord si in celelalte zone. Pot aparea si situatii de interes economic o data cu constructia de noi autostrazi intre Bucuresti si est, vest sau sud. In ceea ce priveste evolutia preturilor in cele patru puncte cardinale, e riscant sa lansam pareri personale, deoarece evolutia pietei imobiliare din Romania este imprevizibila".
Jeni Dragomir, director general la agentia Perfect Casa

Complex langa Romaero

O noua locatie, disponibila atat pentru inchiriere, cat si pentru vanzare, asteapta beneficiarii pentru a fi amenajata. Localizat in apropiere de Apimondia, in zona Baneasa-Romaero, cu o suprafata totala utila de peste 6.000 metri patrati, complexul comercial este destinat afacerilor din sectorul de retail. Proiectat pe patru niveluri - subsol, parter si doua etaje -, imobilul are o suprafata totala construita de 7.528 mp. Suprafata utilizabila la subsol masoara 500 mp. Parterul ofera 1.737 mp suprafata utilizabila; etajul intai - peste 3.000 mp, iar la etajul doi se pot folosi 729 mp din cei peste 800 metri patrati construiti. Disponibila atat pentru inchiriere cat si pentru vanzare, asteapta beneficiarii pentru a-l amenaja. Costel Alecu, director in cadrul companiei Regatta, enumera cateva facilitati: doua intrari principale si una secundara, cu vitrine pe doua laturi, tamplarie de aluminiu cu geam termopan.

Show-room pe malul Begai

In Timisoara, un show-room este de doua ori mai scump decat un birou. O cladire din cartierul Aradului, promovata de agentia Intermedius, contine ambele tipuri de spatii (de clasa A). Printre dotari: sistem de incalzire-racire cu ventilo-convectoare, linii telefonice, acces pe baza de cartela magnetica, sistem de alarma, video-interfoane, internet pe fibra optica, paza permanenta, parcare (800 mp). Pentru show-room, chiria este de 25 euro/mp pe luna, iar la birouri se plateste 12 euro/mp pe luna.

Hala cu 3 euro/mp pe luna

Cu 3 euro/mp pe luna se poate inchiria o hala din Cluj-Napoca, in cartierul 1 Mai, zona Clujana. 2.500 mp suprafata utila, 5 metri inaltime. Locatia poate fi organizata ca spatii de productie, depozite, sedii de firme sau birouri, ne informeaza agentia Quantum Capital. Posibil de inchiriat la suprafete de 1.200 mp, 2.500 mp sau mai mult. Dispune de geamuri termopan, centrale termice, lumina naturala, curte pazita 24 de ore pe zi. Hala beneficiaza de urmatoarele facilitati: acces auto, TIR si CFR, apa, canalizare, curent trifazic, gaz, front stradal la sosea, locuri de parcare.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.