Uniunea Nationala a Patronatului Roman impreuna cu Asociatia Nationala Profesionala din sectorul gazelor naturale au solicitat Guvernului ca sumele provenite din majorarea pretului la gazele naturale si energia electrica sa se reinvesteasca in folosul consumatorilor.

In acest sens, UNPR propune infiintarea unui fond de reabilitare a sistemului energetic care sa aiba ca scop garantarea investitiilor in acest sector, presedintele asociatiei, Marian Milut precizand ca acest fond, alimentat din diferentele rezultate in urma alinierii preturilor, ar putea duce la incurajarea bancilor in acordarea de credite destinate reabilitarii sistemului precum si pentru realizarea de investitii de tip gren-field .

In ceea ce priveste noul sistem de tarifare a serviciilor din sectorul gazelor naturale, UNPR sustine sistemul de abonamente propus de Agenția Nationala de Reglementare a Gazelor Naturale.

Presedintele UNPR a mentionat ca lipsa de comunicare si de informare a publicului cu privire la oportunitatea introducerii acestui abonament va avea, din iarnă, efecte dezastruoase la nivelul consumatorilor casnici, introducerea abonamentului la gaze, perceput in mod eronat ca o taxa pe consumator, ar fi permis o predictibilitate a investitiilor in domeniul industrial dar si in cazul consumatorilor casnici, care ar fi suportat treptat costul pentru consumul de gaze.

Petre Milut a mai spus ca masura luata de Guvern va avea beneficii temporare, urmand ca in perioada de iarnă costurile pentru gazele naturale sa fie greu de suportat pentru majoritatea populatiei.