Romania ocupa locul 55 in randul celor saizeci de state si zone geografice nationale incluse in Anuarul Competitivitatii Mondiale, clasandu-se inaintea Mexicului, Poloniei, Argentinei, Indoneziei si Venezuelei, pozitia din acest an consemnand o scadere cu o treapta fata de editia din 2004.
Realizat de Centrul pentru Competitivitate Mondiala al Institutului pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia, anuarul are la baza 314 criterii de competitivitate.

Aceste criterii iau in calcul patru elemente, respectiv performanta economica, eficienta economica, eficienta guvernamentala si infrastructura.
Potrivit studiului realizat de IMD, dat publicitatii de Institutul Roman de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje (IRECSON), Romania se plaseaza dupa o serie de tari din proximitatea geografica, precum Estonia - pozitionata pe locul 26, Cehia - locul 36, Ungaria - pozitia 37, Slovacia - 40 sau Turcia - 48. Fata de anii precedenti, criteriile luate in calcul de institutia elvetiana plaseaza Romania pe o pozitie inferioara. Astfel, in 2003 Romania ocupa locul 51, iar in 2004 pozitia 54 din 60 ale clasamentului.

"Trebuie precizat ca evolutia descrescatoare in privinta pozitiei ocupate de Romania nu semnifica, in mod obligatoriu, o tendinta negativa din punct de vedere al performantelor obtinute pe plan intern, ci faptul ca, desi s-au inregistrat cresteri economice an de an, cresterile inregistrate de alte tari, prin comparatie, au fost mai mari si relativ mai omogen distribuite pe plaja criteriilor considerate", se precizeaza in comunicatul transmis de IRECSON.

Inflatia, lipsa productivitatii, subventiile si controlul preturilor ne tin pe loc

Pentru o mai buna edificare in privinta evolutiei, respectiv a pozitiilor ocupate, anuarul prezinta - individualizat pe fiecare tara - cate 20 de factori favorizanti, respectiv defavorizanti sub aspectul competitivitatii.

Printre factorii considerati favorizanti, anuarul prezinta in cazul Romaniei investitiile straine directe care au inregistrat in acest an o crestere bruta de 46,5 la suta fata de anul trecut, cresterea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor cu 8,59 la suta, stabilitatea ratei de schimb - modificarea paritatii din moneda nationala in SDR 2004/2002 cu 0,01 la suta.

De asemenea, favorabile sunt considerate indicele costului vietii, respectiv indicele unui cost de produse si servicii in orasele principale exclusiv cheltuielile pentru locuinta. Acest indice se ridica in Romania la 60,1 la suta, etalonul de 100 la suta fiind inregistrat in cazul New York-ului.

Alti factori favorizanti pentru avansul competitivitatii in Romania sunt nivelul datoriei publice interne - 0,15 la suta din PIB, cresterea in termeni reali a PIB - 8,3 la suta si exportul de bunuri - majorare reala de peste 33 la suta.

In schimb, inflatia, nivelul productivitatii, lipsa tehnologiei moderne, subventiile, controlul preturilor si disfunctionalitatile de natura financiar-monetara au actionat negativ, anihiland influenta factorilor pozitivi.

SUA, Hong Kong, Singapore si Islanda, in fruntea topului

In fruntea ierarhiei se afla Statele Unite ale Americii, Hong Kong, Singapore si Islanda, in randul primelor 24 de tari clasate fiind consemnate salturi spectaculoase fata de anul trecut.

Hong Kong, de exemplu, a sarit de pe locul 6, in 2004, pe locul 2 in 2005, Elvetia de pe locul 14 pe locul 6, iar Chile de pe locul 26 pe locul 19, reusind sa acceada, in 2005, in topul celor 24 de tari bine cotate din punct de vedere al competitivitatii.

Prin contrast, sunt de mentionat si situatii inverse, care releva regrese, cum este cazul Australiei - care de pe locul 4, in 2004, a cazut pe locul 9, in 2005, pierzand 5 pozitii, Suedia - de pe locul 11 pe locul 14, Austria - de pe 13 pe 17.

Si mai semnificative sunt, insa, miscarile in cadrul ierarhizarii a unor tari care nu si-au mai gasit loc in topul celor 24. Este cazul Malaeziei - care a cazut de pe pozitia 16, ocupata in 2004, pe locul 28, si China - de pe 24 pe locul 31.

Surprinde, de asemenea, pozitia Frantei, care ocupa doar locul 30, ca si in 2004, si Italia, care este plasata pe una din ultimele pozitii - 51 in 2004 si 53 in 2005. IMD este o fundatie independenta non-profit, cu sediul in Lausanne, Elvetia.

Anuarul se publica incepand cu 1989 si utilizeaza informatiile care provin, o parte, din surse nationale, regionale si internationale, iar o alta parte din Sondajul anual de opinie WCY, realizat in comunitatea de afaceri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.