Pentru a demonstra calitatea vinului romanesc, au fost efectuate mai multe controale asupra vinurilor doc si superioare. Astfel, din 375 de probe prelevate din aceste categorii, 157 au prezentat neconformitati, ceea ce inseamna un procent de 42%.

Aceste rezultate nu conduc la ideea ca 42% din vinul romanesc este falsificat, ci la faptul ca foarte multe vinuri nu corespund cu ceea ce este scris pe eticheta, dupa cum a declarat presedintele Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. "Foarte multe vinuri erau mai dulci decat scria pe eticheta, dar asta nu inseamna ca nu erau facute din struguri", a explicat el, subliniind ca situatia devine grava atunci cand acestea sunt cu adevarat contrafacute.

In acest sens, reprezentantii PNVV au solicitat ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, urgentarea unor controale "mult mai dure", in urma carora sa fie scoase de pe piata vinurile neconforme. Conform legii, Inspectia pentru control al produselor poate confisca marfa si chiar anula licenta. Ovidiu Gheorghe a mai spus ca "dintre producatorii cu probleme patru sunt membri ai Patronatului (Zoresti, Zet, Vincon, Bucium), iar trei dintre acestia au cerut deja contraexpertiza". De asemenea, reprezentantii PNVV si-au exprimat nemultumirea ca, din cele 6 milioane de hectolitri de vin care se produc anual in Romania, o parte insemnata nu ajunge pe piata". Ei recomanda consumatorilor sa achizitioneze vinul din retele organizate, din lanturile de magazine cunoscute, mai ales ca incepand cu 1 iulie calitatea vinului va fi garantata de holograma care se va gasi pe eticheta.

S-a imbunatatit calitatea vinului la PET

Potrivit presedintelui PNVV, calitatea vinului la PET a inceput sa se imbunatateasca. De altfel, vinul de masa este solicitat de o buna parte din populatie. Mai mult decat atat, spune Ovidiu Gheorghe, din 2007, producatorii autohtoni de vin vor putea face fata concurentei de pe piata Uniunii Europene.

Festivinum 2005 a venit si in Bucuresti

Pentru o mai buna informare a cetateanului despre ce inseamna un vin bun, PNVV
a organizat pe parcursul acestei luni Festivalul vinului, desfasurat in mai multe orase ale tarii. Caravana Festivinum 2005 a ajuns la final, fiind prezenta in acest week-end si in Bucuresti. Potrivit organizatorilor, turneul Festivinum 2005 a urmarit atat promovarea marcilor si a consumului de vin autohton, cat si numeroase intalniri dintre producatori si reprezentanti ai comunitatii de afaceri din toate regiunile tarii.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.