Datele statistice privind comertul exterior arata o explozie a importurilor si, in consecinta, un deficit comercial-record in primele patru luni din acest an.
Valoarea marfurilor importate in primele patru luni din acest an a trecut de 9 miliarde de euro. Numai pentru luna aprilie, statistica oficiala consemneaza o crestere fata de anul trecut cu 27,9%, suma importurilor ajungind la 2548,2 milioane de euro. Daca ne raportam la primele patru luni din anul trecut, ritmul de crestere a importurilor este de 22,9%, in vreme ce exporturile, fata de aceeasi perioada, au crescut cu numai 18,2%.

Deficitul comercial este cel care determina cea mai serioasa debalansare a balantei de plati a Romaniei, cu un minus de 2,3 miliarde, rezultat din schimburile comerciale. Ponderea in comertul exterior al Romaniei este detinuta in continuare de statele UE. Aprecierea leului fata de euro si dolar poate fi considerata drept principala cauza a exploziei importurilor, alaturi de expansiunea creditului in valuta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.