Dupa scaderea dramatica de joi a actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta (simbol RRC), Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat, ieri, suspendarea de la tranzactionare a acestora. Decizia a fost luata in baza articolului 25 din Regulamentul nr. 4 al BVB privind tranzactiile bursiere. Regulamentul prevede ca, in cazuri de forta majora, care ar putea periclita desfasurarea in conditii normale a tranzactionarii si a procesului de compensare-decontare si inregistrare, directorul general al Bursei poate decide suspendarea unui emitent.

Audierea la Parchet a controversatului om de afaceri Dinu Patriciu, presedintele consiliului de administratie al Rompetrol, a determinat prabusirea cu 6%, pe ultima suta de metri a sedintei bursiere de joi, a actiunilor RRC, pentru ca vineri sa fie oprite de la tranzactionare.

Singura solutie in situatiile de criza

Brokerii apreciaza ca retinerea unor membri ai conducerii unei companii listate la bursa reprezinta un caz major, una din "situatiile de exceptie" prevazute in Regulamentul 4 al BVB. Astfel, suspendarea pana la clarificarea situatiei reprezinta o decizie normala in conditiile date.

Reamintim ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, politisti de la Directia de Investigare a Fraudelor si Directia Cercetari Penale din cadrul Politiei Romane si specialisti de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor fac verificari sub mai multe aspecte ce tin de derularea activitatii post-privatizare a SC Petromidia SA. Anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Dinu Patriciu, Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, Florin Eric Chis si Constantin Adrian Volintiru - care reprezinta conducerea SC Rompetrol Rafinare SA, precum si fata de cenzorii societatii, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.

Procurorii au anuntat ca vor cere instantei emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Dinu Patriciu.

Grupul Rompetrol apreciaza ca abuziva retinerea de catre Parchetul General a presedintelui Dinu Patriciu, nefundamentata si total nejustificata. Potrivit unui comunicat de presa, in aceasta perioada conducerea va fi asigurata de trei comitete de administrare conduse de Phil Stephenson, director general adjunct al Grupului Rompetrol. Masura a fost luata pentru asigurarea continuitatii activitatii companiei.

O saptamana neagra

Primele trei zile ale acestei saptamani bursiere au insemnat o scadere treptata pentru actiunile RRC. In sedinta de luni, actiunile Rompetrol Rafinare inregistrasera o depreciere de 0,1%, iar in sedinta de marti, pretul actiunilor au scazut cu 0,6%, ajungand la nivelul de 900 lei/actiune.

Miercuri, cu actiunile RRC au fost realizate tranzactii de 4,7 miliarde de lei, fiind transferat un volum de peste 5 milioane de actiuni. Pretul la inchiderea zilei de 25 mai a fost de 888 lei/actiune, in scadere cu 1,3% fata de sesiunea bursiera din ziua precedenta. Cotatia actiunilor RRC a fluctuat intre 888 si 890 lei/actiune.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.