Dinu Patriciu a fost retinut de catre procurori si aseara urma sa fie prezentat instantei cu propunerea de arestare. Actiunile Petromidia s-au prabusit, iar Ambasada SUA si mediul de afaceri au reactionat cu nervozitate. Liberalii, derutati, pun actiunea pe seama presedintelui Basescu. Tot ieri, o alta instanta a dispus eliberarea lui Corneliu Iacobov, protagonistul afacerii Rafo.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost retinut, in noaptea de joi spre vineri, dupa o audiere-maraton, care a durat 18 ore, la Parchetul instantei supreme in dosarul Petromidia. Mandatul de arestare al lui Corneliu Iacobov nu a mai fost prelungit.

Anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Dinu Patriciu, Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, Florin Eric Chis si Constantin Adrian Volintiru - care reprezinta conducerea SC Rompetrol Rafinare SA, precum si fata de cenzorii societatii, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Pentru Nicolcioiu, Chis si Volintiru, procurorii au dispus schimbarea incadrarii unor fapte, din deturnare de fonduri in inselaciune.

Procurorii sustin ca, in timpul investigatiilor, au rezultat date si indicii conform carora actionarul majoritar la SC Rompetrol Rafinare SA nu si-a indeplinit obligatiile contractuale privind efectuarea unor investitii tehnologice de 15 milioane de dolari. Totodata, anchetatorii sustin ca au constatat ca in contabilitate nu au fost inregistrate tranzactii financiare, ce au avut drept urmare diminuarea cu aproximativ 300 de miliarde de lei a taxelor si impozitelor catre stat.

Avocatul lui Patriciu, Cristian Iordanescu, spune ca ordonanta in baza careia a fost retinut omul de afaceri a fost emisa vineri, la ora 1.30, inainte ca Dinu Patriciu sa fi terminat de scris declaratia olografa pe care a inceput-o joi, la ora 10.00. "Ordonanta s-a dat in timp ce Dinu Patriciu completa aceasta declaratie, fara sa i se fi stabilit calitatea de inculpat", a adaugat Iordanescu. Procurorii urmau aseara sa ceara instantei emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Dinu Patriciu.

Rompetrol ameninta cu tribunalul

Grupul Rompetrol considera ca arestarea lui Dinu Patriciu este abuziva si nefundamentata si ameninta cu darea in judecata atit in Romania, cit si pe plan international a "persoanelor si institutiilor care de mai bine de doi ani de zile hartuiesc compania si managementul acesteia", se arata intr-un comunicat al grupului.

Cadere de 20% pe actiunile Rompetrol la Sibiu

Dupa ce joi actiunile companiei Rompetrol Rafinare Constanta au suferit o cadere drastica la Bursa de Valori Bucuresti, de 6,1%, fiind cotate in final la 847 de lei/actiune, ele s-au prabusit ieri si la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS). De aceasta data, caderea pe contractele futures RRC cu scadenta iunie 2005 a fost de 20,63%, iar pe contractele futures RRC cu scadenta septembrie a fost de 17,49%. Ieri, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta si Rompetrol Well Services, controlate de omul de afaceri Dinu Patriciu, au fost suspendate din ringul bursier (BVB), cele doua societati urmind a intra luni la cota bursei.

De astazi, Iacobov este liber

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins, ieri, recursul Parchetului General, care a cerut prelungirea mandatului de arestare a omului de afaceri Corneliu Iacobov. In acelasi timp, tot azi-noapte a fost pus in libertate si fostul director al RAFO Onesti, Toader Gaureanu. Iacobov a declarat in fata instantei ca "Parchetul nu poate demonstra acuzele aduse, pentru ca se bazeaza doar pe niste sesizari. Parchetul nici nu doreste aflarea adevarului. Am fost retinut pe baza procesului-verbal trimis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care nu are nici o atributie in relatiile comerciale de drept privat", a mai precizat Corneliu Iacobov. Si Toader Gaureanu a sustinut, in fata completului de judecata, ca este nevinovat. Nici unul nu a dat declaratii presei la iesirea din sala. Iacobov s-a bucurat vizibil la aflarea vestii, izbucnind in ris, iar lui Gaureanu i-au dat lacrimile.

Atit Iacobov, cit si fostul director al RAFO sint acuzati de prejudicierea cu 700 de miliarde de lei a SC RAFO Onesti, in urma incheierii unui contract intre RAFO si firma Metal EuroEst din Cimpina, judetul Prahova. Ei fusesera arestati de judecatorii Tribunalului Bucuresti in noaptea de 3 spre 4 martie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.