Pana in 2007, pret uniform la energia electrica pe intreaga tara * Enel, CEZ si E.ON - interesate si de Electrica Muntenia Sud

Filialele Electrica vor trece rand pe rand in proprietate privata. Mai intai, grupul italian Enel se va instala la Electrica Banat si Dobrogea, cel tarziu la inceputul lunii februarie 2005. La scurt timp, compania ceha CEZ va prelua Electrica Oltenia si grupul german E.ON va veni la Electrica Moldova. "Cu siguranta, competitia pe piata energiei electrice se va face simtita la mijlocul anului viitor. Noii proprietari ai filialelor Electrica au alt acces la surse de finantare, avand astfel posibilitatea sa sustina investitii serioase pentru Electrica", ne-au declarat surse autorizate in domeniu.

Astfel, din 2005, multi romani vor primi curent electric de la societati private. "Competitia va conduce la cresterea calitatii serviciilor. Timp de un an de zile nu vor fi diferente de pret la energia electrica intre regiuni, insa, odata cu liberalizarea totala a pietei de electricitate, va aparea necesitatea unor schimbari in aceasta directie", sustin specialisti in domeniu. Pana in 2007, banatenii, dobrogenii, moldovenii si oltenii vor plati acelasi pret pentru energia electrica. Legea energiei electrice prevede un pret uniform pe intreaga tara, sustin reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC). In ce priveste angajatii celor patru distributii de energie electrica, acestia pot sta linistiti o perioada de timp.

De pilda, Enel si-a insusit un pachet de masuri sociale prezentat de sindicate, care nu accepta disponibilizari de personal, decat pe cale naturala. Nu acelasi lucru se poate spune referitor la marii datornici ai Electrica. Chiar daca salvarea acestora sunt subventiile de la buget, directorii companiilor cu datorii uriase la distributiile de electricitate sunt constienti de faptul ca proprietarii privati nu vor sta la discutii. "Daca nu platesc, nu primesc curent, cu riscul ca activitatea din zonele respective sa fie paralizata", ne-au declarat surse din cadrul MEC. Italienii de la Enel sunt asteptati sa plateasca cele 112 milioane euro in luna ianuarie a anului viitor si sa preia Electrica Banat si Dobrogea.

CEZ Cehia si E.ON Germania negociaza cu reprezentantii MEC forma finala a contractelor de privatizare ale Electrica Oltenia si Moldova. Toate cele trei companii sunt interesate sa participe si la privatizarea Electrica Muntenia Sud, a declarat vineri, Dorin Mucea, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). In opinia sa "este foarte bine ca acesti trei jucatori si-au anuntat interesul, pentru ca vor aduce si alti potentiali investitori". Dupa Electrica Muntenia Sud, va veni randul si celorlalte filiale sa fie privatizate: Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.