Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul National de Statistica (INS), in primele 10 luni ale acestui an, productia industriala a crescut cu 4,5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Si cifra de afaceri a intreprinderilor din industrie a urmat un trend ascendent, urcand cu 10,6% in primele noua luni ale anului, fata de intervalul similar al anului 2003. In anul 2004, Romania a atras un volum al investitiilor in economie de peste 183.431 miliarde de lei, valoarea acestora depasind-o cu 13,3% pe cea realizata anul trecut. Din pacate, in privinta fortei de munca, INS anunta ca numarul somerilor continua sa fie crescut, respectiv de 550.700 persoane, dar intr-o usoara scadere fata anul trecut.

Potrivit INS, productia industriala realizata in primele 10 luni ale acestui an a fost cu 4,5% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi interval, si industria prelucratoare a consemnat un avans de 5,5%. In luna octombrie a acestui an, romanii au produs cu 9,3% mai mult, comparativ cu aceeasi luna a anului 2003. Totodata, cifra de afaceri a societatilor din industrie a fost in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie cu 10,6% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Spre exemplu, din necesarul total de 33.623,2 mii tone echivalent de petrol, numai din productia interna s-au asigurat peste 20.664 mii tone.

Investitiile au atins 183.431,2 miliarde de lei

Primele noua luni ale anului 2004 au atras un volum mai mare de investitii in economie, valoarea acestora ridicandu-se la 183.431,2 miliarde de lei, cu 13,3% mai mult fata de anul trecut. De departe, un procent important (49,7% din total) a fost ocupat de investitiile in utilaje si mijloace de transport, care au insumat 91.129,6 miliarde de lei, in crestere cu 27,7% fata de anul 2003. Un alt domeniu preferat de marile companii internationale, dar si de cele autohtone, a fost cel al constructiilor, investitiile concretizate in lucrari de constructii noi ajungand la peste 81.868 miliarde de lei, adica 44,6% din total. De altfel, domeniul este "pe val" si va continua sa absoarba sume mari, in continuare, potrivit reprezentantilor companiilor. Valoarea lucrarilor de constructii realizate in primele noua luni ale anului a fost de 141.941 miliarde de lei, cu 8,9% mai mult comparativ cu acelasi interval al anului trecut. Pe tipuri de lucrari, constructiile noi realizate in acest interval au reprezentat 57,7% din valoarea totala a lucrarilor de constructii, reparatiile capitale - 18,6%, in timp ce lucrarile de intretinere si reparatii curente realizate la cladiri si constructii deja existente au ocupat 23,7%.

In ceea ce priveste volumul cifrei de afaceri al intreprinderilor care fac in principal comert, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, acesta a crescut cu 12,5% peste nivelul inregistrat in primele noua luni ale anului 2003, cresteri mari realizandu-se la vanzarile de marfuri nealimentare (+14,3%). Mai bine, tot din punct de vedere al cifrei de afaceri realizate, au dus-o si acele intreprinderi care se ocupa cu vanzarea, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, precum si cele care fac comert cu carburanti. Afacerile acestora au prosperat cu procente situate intre 8,2% si 14,6%. Din activitatea de servicii de piata prestate populatiei de la inceputul acestui an si pana la sfarsitul lui septembrie a rezultat o cifra de afaceri cu 14,2% mai mare fata de perioada similara a anului trecut.

Peste 550.000 de someri inregistrati in intrega tara

Statisticile nu sunt la fel de optimiste atunci cand vine vorba despre forta de munca. Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), la sfarsitul lunii octombrie, in Romania erau 550,7 mii de someri. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, numarul acestora a scazut cu 84 mii de persoane. Rata somajului inregistrata, astfel, in octombrie a.c. a fost de 6,1% in raport cu populatia activa, fata de 7% in luna octombrie a anului trecut. Cei mai multi someri continua sa provina din judete precum Hunedoara (11,7%),Vaslui (11,4%) si Brasov (10,7%). Potrivit proiectului de buget pe anul 2005, veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj vor creste cu 13,6% comparativ cu anul 2004, respectiv cu 2.476,6 miliarde de lei, din care cresterea contributiilor pentru asigurarile pentru somaj va fi de 13,5%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.