Comisariatul pentru Societatea Civila (CSC) a facut contestatia in urma sesizarilor populatiei adresate acestei institutii. CSC considera ca noua taxa incalca Tratatul Comunitatii Economice Europene (CEE) si Constitutia Romaniei. "Triplarea taxei auto pentru autoturismele second-hand incalca articolul 95 din Tratatul CEE, care spune ca niciun stat nu poate aplica, pentru produsele din alte state membre, impozite si taxe mai mari decat cele care se aplica produselor nationale similare", a declarat, pentru NewsIn, Ioan Grigore Prodan, comisar general, sef al Consiliului Superior in cadrul CSC.

In plus, CSC considera ca, prin adoptarea noii taxe auto, Guvernul a incalcat acquisul comunitar, pentru ca valoarea taxa depaseste valoarea reziduala a autoturismelor second-hand. CSC a solicitat si un punct de vedere din partea Comisiei Europene. "Speram ca, prin actiunea in justitie, sa blocam aplicarea taxei", spune Prodan.

Guvernul a decis miercuri, prin ordonanta de urgenta, triplarea taxei pentru autoturismele si autoutilitarele care nu au Euro 4 si care sunt inmatriculate pentru prima data pe teritoriul Romaniei si al altor state comunitare, incepand cu 15 decembrie.

Comisariatul pentru Societatea Civila (CSC) este o structura neguvernamentala care si-a inceput activitatea la data de 1 octombrie 2003. CSC are personalitate juridica si functioneaza, ca structura unica, pe principii asemanatoare institutiei Avocatului Poporului si are reprezentante teritoriale in toate judetele tarii si in strainatate.

Protestele fata de noua taxa auto continua

Peste 200 de soferi au protestat din nou la Targu Mures fata de majorarea taxei auto

Peste 200 de soferi din Targu Mures au protestat din nou, vineri, fata de majorarea taxei auto, de aceasta ei avand autorizatie pentru a organiza aceasta actiune, transmite corespondentul NewsIn.
Actiuni de protest ale soferilor fata de noua taxa auto au mai avut loc la Mures luni si marti.

Vineri, peste 200 de soferi au pornit in coloana de la Registrul Auto Roman Mures, pe un traseu stabilit de Politie, pana in fata Salii Polivalente. Fortele de ordine le-au interzis protestatarilor sa mearga in centrul municipiului, dupa ce zilele trecute mitingul lor a paralizat circulatia in zona.