Ineficienta structurilor juridice si guvernamentale iese in evidenta

Romania trebuie sa lupte in continuare pentru modernizarea structurilor juridice si guvernamentale pentru a putea obtine un rating mai bun, respectiv o incadrare la categoria "risc scazut de investitii" BBB-, arata un raport al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (SP), dat publicitatii ieri. Analistii SP au luat in considerare evolutiile economice si politice din 7 tari, concretizate in indicatori precum calitatea guvernarii, venitul pe cap de locuitor, cresterea PIB, ponderea investitiilor in PIB, inflatia, deficitul bugetar, ponderea veniturilor bugetare in PIB, gradul de indatorare publica.

Dintre tarile analizate, in prezent calificativul superior "risc scazut de investitii" este detinut de Rusia, Kazahstan, Bulgaria, Africa de Sud si Mexic, dar nu si de Romania si Croatia. Acestor tari le sunt facute recomandari pentru obtinerea acestuia. In cazul Croatiei, rezervele SP sunt dependenta economica ridicata a economiei acestei tari de veniturile din turism si deficitele bugetar si comercial ridicate. "Aderarea la UE si integrarea in NATO vor asigura Bulgariei si Romaniei ancore politice si institutionale care sa le permita depasirea Rusiei si Kazahstanului. (...) Guvernanta si predictibilitatea politicilor in Romania sunt, in oarecare masura, sub cele din tarile cu risc scazut de investitii", spun analistii SP.

Acordarea acestui calificativ Bulgariei este explicata de SP prin performante mai bune ale tarii vecine in privinta stabilitatii politicilor, calitatii reglementarilor, puterii legii, controlului coruptiei, un venit pe cap de locuitor superior, inflatie inferioara, deficit bugetar considerabil mai bun decat cel al Romaniei, o pondere mai mare a veniturilor bugetare in PIB. "Mentinerea unor politici economice prudente, inclusiv in domeniul fiscal, sunt elemente importante pentru imbunatatirea ratingului in urmatoarele 12 luni (n.r. - pana la BBB-, similar cu obtinerea calificativului "risc scazut de investitii").


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.