Datele statistice de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) arata ca in primele cinci luni ale anului 2005 s-au tranzactionat actiuni in valoare de peste un miliard de dolari.

"Pina in prezent, de la inceputul anului 2005, lichiditatea Bursei a depasit un miliard de dolari, fata de doar 750 de milioane de dolari, cit a fost pe parcursul anului 2004", sustine Stere Farmache, directorul BVB. "Pentru anul 2005 noi ne-am propus un volum zilnic de tranzactii in valoare de 10 milioane de dolari, ceea ce ar echivala cu o lichiditate a bursei in acest an de peste doua miliarde de dolari", spera directorul BVB. De fapt, statistica Bursei arata ca au fost inregistrate in 2005, 471.300 de tranzactii, cu peste opt mii de miliarde de actiuni.

Capitalizarea bursei

Chiar daca in acest an este greu de realizat cresterea bursiera din 2004 de 100%, Bursa se poate deja lauda cu faptul ca a depasit indicatorul lichiditate de anul trecut. "Valoarea mare a tranzactiilor bursiere da un semnal pozitiv fondurilor straine de investitii. Dar spre deosebire de alte burse din Europa de Est, BVB sta inca prost la capitolul lichiditate", spune Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest. Datele centralizate de la BVB arata o capitalizare a pietei de peste 13 miliarde de dolari, cea mai capitalizata societate listata la Bursa fiind SNP Petrom, urmata de BRD si Alro Slatina.

Obligatiuni de 25 de milioane de dolari

Conform datelor de la Bursa de Valori Bucuresti, valoarea totala lunara a tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni a fost in luna ianuarie 2005 de peste 279 de milioane de dolari, iar in februarie a urcat la peste 354 de milioane de dolari. Martie se remarca printr-o scadere a tranzactiilor (doar 200 de milioane de dolari) pentru ca in luna aprilie lichiditatea sa ajunga la 144 de milioane de dolari.

Cele mai tranzactionate societati in luna aprilie au fost Banca Transilvania, SIF 5 Oltenia, Rompetrol Rafinare Constanta si SIF 1 Banat Crisana. Evolutia pe ansamblu a actiunilor listate la BVB a inregistrat o crestere de peste 17% fata de inceputul anului. Tot in acest an s-au tranzactionat obligatiunile municipale si corporatiste de peste 25 de milioane de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.