Sectorul bancar romanesc ramane o tinta preferata de marile banci occidentale, sufocate de concurenta acerba din tarile lor de origine. Motivul? Gradul redus de indatorare al populatiei (84 euro/locuitor, fata de o medie de 14.500 euro pentru UE, la nivelul anului 2003), potentialul de crestere a economiei si implicit a puterii de cumparare. Alaturi de CEC si BCR, pentru care procedura de privatizare este asteptata sa demareze in urmatoarele luni, cele mai vehiculate nume pentru eventuale preluari sunt Banca Tiriac si Banca Transilvania, banci care pot asigura cumparatorului o cota de piata onorabila.

Se pare insa ca Banca Transilvania nu este de vanzare in acest moment, iar Banca Tiriac se afla deja in negocieri avansate cu HVB Bank pentru o posibila fuziune. CEC-ul este atractiv pentru reteaua deja existenta si pentru notorietatea brandului. Pentru o parte importanta a populatiei, localizata in special in mediul rural, depunerile la CEC sunt singura strategie de economisire cunoscuta, cu atat mai mult cu cat sumele respective beneficiau integral de garantia statului.

Cumparatorul CEC va trebui sa investeasca insa masiv in modernizarea bancii, veniturile acesteia fiind obtinute in principal din plasamente pe piata monetara. Reciclarea personalului, introducerea unor produse noi si o strategie agresiva de promovare ar trebui sa reprezinte principalele sale obiective pentru a castiga clienti noi si a-i "reactiva" pe cei existenti.

Cat valoreaza o actiune CEC?

Conform bilantului contabil, la sfarsitul anului 2003 banca avea capitaluri proprii de 5.340 miliarde lei, ceea ce echivaleaza cu o valoare contabila de aproximativ 100 de euro/actiune (CEC are un capital social de 1.470 miliarde lei, divizat in actiuni cu o valoare nominala de 1 milion lei). Nu dispunem de un bilant auditat pentru 2004, dar este de presupus ca profitabilitatea bancii a crescut in urma punerii pe tapet a privatizarii.

Daca ne raportam la situatia bancilor cotate la BVB (Banca Transilvania, BRD, Carpatica), pretul de piata este de cateva ori mai mare decat valoarea contabila a unei actiuni. Considerand 4 acest factor de multiplicare si aplicand o prima pentru pachetul de control de aproximativ 25%, obtinem o valoare pe actiune de 500 euro.

Cu alte cuvinte, cumparatorul CEC ar putea scoate din buzunar pentru pachetul majoritar de actiuni (51%) peste 375 milioane euro. Daca ne raportam insa la achizitiile altor banci similare CEC (Erste Bank a platit pentru mai multe banci de economii din Cehia, Slovacia si Ungaria de 1,5-2,7 ori mai mult decat valoarea contabila a actiunilor), atunci ajungem la o valoare sensibil mai mica, de aproximativ 200 milioane euro pentru pachetul majoritar.

Ramane de vazut care va fi strategia de privatizare aleasa (vanzarea directa a pachetului majoritar sau vanzarea unui pachet semnificativ, cumparatorul urmand sa ajunga la pozitia de control in urma unor majorari ulterioar de capital).

Erste Bank e dispusa sa pluseze

Erste Bank, una dintre cele mai mari banci de retail in Europa, este printre cei mai hotarati pretendenti pentru preluarea CEC. Banca a pierdut recent in Bulgaria competitia pentru privatizarea unei banci la mare lupta cu OTP si este decisa sa nu mai repete greselile din tara vecina si sa intre cat mai repede pe piata romaneasca. "OTP a venit initial cu o oferta modesta, dar a ridicat apoi foarte sus stacheta si a castigat", ne-au declarat oficialii bancii. Acestia au lasat sa se inteleaga ca CEC este prioritatea numarul unu si ca sunt dispusi sa pluseze, pentru a nu trebui sa-si incerce ultima sansa de a intra pe piata romaneasca in momentul privatizarii BCR. Exista totusi o alternativa: cumpararea unor banci de nisa si unificarea lor ulterioara.

Pregatirile pentru intrarea pe piata romaneasca au inceput deja in Austria: banca a recrutat 15 persoane care participa la un program de specializare pe o perioada de un an in cadrul Erste Bank. Banca austriaca are atuul unor privatizari reusite in Cehia, Slovacia, Ungaria si Croatia, numarul total de clienti pentru Europa Centrala depasind 12 milioane. Pentru achizitia Ceska Sporitelna (Cehia), Slovenska Sporitelna (Slovacia), Rijecka Banka (Croatia) si Postabank (Ungaria), Erste Bank a investit din anul 2000 aproape 2,3 miliarde euro, incluzand valoarea pachetelor initiale de actiuni si ofertele publice ce au fost lansate ulterior pentru majorarea detinerilor (doua in Cehia si trei in Slovacia).

In urma investitiilor si a promovarii agresive, Ceska Sporitelna, un dinozar similar CEC in momentul cumpararii de catre Erste Bank, a ajuns cea mai mare banca de retail din Cehia (5 milioane clienti, unul din doi cehi!). Aceeasi pozitie o ocupa si Slovenska Sporitel¬�na ("sporitelna" inseamna "banca de economii"), iar Erste Bank Ungaria si Erste Bank Croatia detin pozitiile 2, respectiv 3 in tarile lor pe segmentul de retail.

Ultimele achizitii ale Erste Bank in Europa Centrala

Banca Anul Procent cumparat initial Pret platit (mil. euro) Pret/actiune (multiplu de valoarea contabila)
Ceska Sporitelna (Cehia) 2000, februarie 52 530 1,5
Slovenska Sporitel¬�na (Slovacia) 2001, aprilie 67 317 1,7
Rijecka Banca (Croatia) 2002, iulie 85 141 1,3
Postabank (Ungaria) 2003, decembrie 99 399 2,7