Teoretic, in Romania, infiintarea si lichidarea unei firme costa, la un loc, aproape 5 milioane de lei. Oricum, e mai ieftin sa-ti desfiintezi societatea decat sa-ti omori asociatul. In materialul de fata nu sunt insa cuprinse "costurile" provocate de birocratie si timpul pierdut pe la ghisee. Ele nu sunt cuantificate. Teoretic.

Inmatricularea unui SRL cu asociat unic ajunge la un pic peste trei milioane de lei. Iesirea de pe piata e mai ieftina. In cazul unui esec in afaceri, formalitatile pentru dizolvarea si radierea unei astfel de firme costa doar 1.935.500. Per total, nasterea si moartea unei afaceri mici costa 4.989.500 lei. Fix 137,995 euro. Daca nu aveti timp sa alergati pentru depunerea actelor, puteti apela la una dintre numeroasele firme de avocatura care deruleaza astfel de operatiuni. In acest caz insa, pretul se dubleaza, infiintarea unei firme pornind de la 7 milioane de lei.

Nasterea unei firme

Infiintarea unei firme necesita zece pasi: stabilirea obiectivelor de activitate, alegerea formei juridice, alegerea denumirii firmei, verificarea denumirii firmei, redactarea actului constitutiv, depunerea capitalului social la banca, depunerea documentatiilor pentru obtinerea autorizatiilor, publicarea in Monitorul Oficial a incheierii judecatorului delegat, inregistrarea la Registrul Comertului si obtinerea certificatului de inmatriculare (inclusiv codul unic si autorizatiile de functionare). Actul constitutiv va contine referiri la persoanele asociate (minimum unu, maximum 50), forma, denumirea, sediul, emblema, obiectul de activitate, capitalul social subscris si varsat, administratorii societatii, partile sociale, sediile secundare, durata societatii si modul de dizolvare si lichidare.

Inregistrarea societatii comerciale

In termen de 15 zile de la data autentificarii actului constitutiv, fondatorii sau administratorii societatii, ori un imputernicit al acestora, vor cere inmatricularea societatii in Registrul Comertului in a carui raza teritoriala va avea sediul societatea. Solicitarea efectuarii inregistrarii in Registrul Comertului se face la biroul unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului de pe langa tribunal, de catre fondatori, administratori sau reprezentantii acestora, prin completarea cererii de inregistrare tip (http://www.onrc.ro/formulare/cerere_inregistrare_pj_web_v1.pdf ) si a cererii de inregistrare fiscala (http://www.onrc.ro/formulare/anexa_1_inregistrare_fiscala.pdf). Certificatul de inregistrare continand codul unic de inregistrare si, dupa caz, a certificatului de inscriere de mentiuni va fi eliberat in termen de trei zile, respectiv cinci zile, calculat de la data inregistrarii cererii potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila, daca judecatorul-delegat nu dispune altfel.

Falimentul

Radierea unui SRL cu asociat unic se face in doua etape. In prima etapa, trebuie depuse la Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunal hotararea adunarii generale pentru modificarea actului constitutiv privind dizolvarea si/sau numirea lichidatorului si a dovezilor privind achitarea taxelor de registru, a taxei judiciare de timbru, a timbrului judiciar si a taxei de publicare a hotararii in MOR, partea a IV-a. In a doua etapa, dupa trecerea termenului de 30 de zile de la publicarea hotararii de dizolvare in MOR, la Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunal trebuie depusa cererea de radiere insotita de bilantul de lichidare aprobat de asociat, dovada Agentiei teritoriale pentru Protectia Mediului privind aprobarea bilantului de mediu (daca este cazul), certificatul de atestare fiscala, certificatul de inregistrare, in original, si dovada platii taxelor legale.

Site-uri utile:

www.onrc.ro; http://www.animmc.ro/consultanta/legislatie_imm/www.registrulcomertului.ro


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.