Sedinta de tranzactionare de ieri a fost parca rupta din perioada spectaculoasa, de la inceputul anului, in care cresterile nu mai conteneau la Bursa. S-a inregistrat o "lichiditate record a ultimelor doua luni la BVB", declara brokerii de la Prime Transaction.

Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 458,5 miliarde de lei, echivalentul a 12,6 milioane de euro. Indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide 10 actiuni, a crescut cu 1,6%, iar BET-C, indice care evidentiaza tendinta generala a bursei, s-a apreciat cu 1,9%. BET-FI, indicele care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii, a mai castigat 2,6%.

Lichiditate record a ultimelor doua luni la BVB, de 458,5 miliarde de lei

Si de data aceasta, aproape jumatate din rulajul bursei a fost realizat de SIF 1 Banat-Crisana, fiind de 140 miliarde de lei. Titlurile s-au ridicat la 14.700 lei/actiune, pret cu 2,8% mai mare decat cel din sedinta precedenta, in conditiile in care s-au tranzactionat 9,4 milioane de actiuni, un volum foarte mare.

"La SIF 1 a avut loc o concentrare a actionariatului, fiind transferate pachete mari de actiuni, de 0,1% cat reprezinta limita maxima de detinere", afirma Lucian Berar, broker la societatea de IFB Finwest.

El afirma ca o contributie la cresterea SIF-urilor au avut-o si "articolele aparute in presa, care dau ca foarte probabila modificarea pragului limita de detinere din capitalul social la SIF-uri". Titlurile SIF 5 Oltenia au crescut cu 3%, 13.600 lei/actiune, in timp ce actiunile SIF 4 Muntenia au mai adaugat 3,8%, valorand 9.550 lei/actiune.

Se poate constata o revenire in atentia jucatorilor a celui mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est, Petrom (SNP). Actiunile SNP au crescut cu 3,5%, fiind tranzactionate 10,1 milioane de titluri, cu un rulaj de 35,7 miliarde de lei. Pretul de inchidere a fost 3.540 lei/actiune. Si Rompetrol Rafinare (RRC) a avut o evolutie pozitiva, cursul actiunilor RRC urcand pana la 906 lei/actiune, cu sase lei mai mult decat in sedinta precedenta.

Potrivit brokerului de la IFB Finwest, titlurile celor doua companii petroliere s-au apreciat, deoarece preturile atinsesera pragul minim", devenind, astfel, tentante pentru cumparatori.

De aproximativ trei zile, titlurile Bancii Transilvania se mentin la cursul de 7.650 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Carpatica (BCC) au crescut cu 2,1%, dupa o scadere semnificativa de 9%. Astfel, pretul actiunilor BCC a atins nivelul de 4.850 lei/actiune, fiind tranzactionate 222 mii de titluri. Compania imobiliara Impact a suferit o depreciere a valorii actiunilor de 1,4%, pretul ajungand sub 7.000 lei, 6.800 lei/actiune. Lucian Berar explica scaderea IMP prin faptul ca s-au vandut titluri, pe termen scurt, "multa lume aflandu-se in asteptarea datei de inregistrare, de la sfarsitul lunii mai". Brokerul este de parere ca, dupa felul cum s-a inchis ultima sedinta de tranzactionare, saptamana viitoare este posibil ca bursa sa inceapa cu o corectie negativa.

El crede ca si ritmul de crestere al preturilor actiunilor SIF-urilor va fi mai temperat.

In ceea ce priveste cresterile inregistrate de cateva zile, Lucian Berar spune ca erau de asteptat, dupa perioada de stagnare in care intrase piata.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.