Pentru a accesa imprumuturile oferite de doar cinci banci, lucratorii de peste hotare trebuie sa aduca un munte de hartii. Chiar daca au venituri mult mai mari decat cetatenii din tara si contracte de munca solide, dosarele sunt respinse de zelosii functionari ai bancilor. Bancherii incaseaza comisioane din cele aproape doua miliarde de euro trimise in tara anual de ersoanele plecate la munca in strainatate

Multi romani care muncesc temporar in strainatate sunt interesati de obtinerea unui credit ipotecar sau de nevoi personale cu valori mari pentru a-si construi o casa sau pentru a face alt tip de investitie in Romania. Cu toate ca numarul celor care muncesc legal in alte tari, pe bani frumosi, este tot mai mare, putine banci iau in calcul aceste venituri. Romanii care muncesc in strainatate au adus, doar anul trecut, cel putin doua miliarde de euro in tara, conform datelor statistice, bani intrati, in mare parte, in sistemul bancar, care se pare ca ignora acest lucru cu desavarsire. Publicatia electronica www.ghiseulbancar.ro a facut o analiza a creditarii
acestui segment de populatie.

Va prezentam, in continuare, conditiile in care se pot obtine astfel de credite, de la doar cinci banci romanesti.

BCR vrea legalizarea actelor in tara in care muncesti

Banca Comerciala Romana se afla printre putinele banci care acorda credite cetatenilor romani care au contract de munca in strainatate. Ca sa obtii un credit imobiliar, trebuie sa faci nenumarate dovezi bancii. Contractul tau de munca trebuie sa fie pe perioada nedeterminata. De asemenea, toate actele necesare aprobarii creditului trebuie legalizate de institutiile financiare acreditate din tara respectiva. Exista si posibilitatea contractarii unui credit pentru nevoi personale, insa ai nevoie de un coplatitor, cetatean roman care obtine venituri salariale in Romania. Este bine de stiut ca rata aferenta creditului va trebui sa fie acoperita integral de coplatitorul ales.

BRD - un munte de documente si multa birocratie

De la BRD poti obtine un credit imobiliar, chiar daca muncesti in afara granitelor tarii. Ce-i drept, trebuie furnizat un munte de documente care sa ateste veniturile realizate. Ba chiar, dupa ce le obtii, trebuie sa le duci la misiunea diplomatica din tara respectiva care, la randul ei, le trimite in Romania la Ministerul Afacerilor Externe pentru verificare. Este posibil ca in aceasta perioada sa te razgandesti, avand in vedere birocratia existenta. E greu si dureaza mult sa obtii un credit daca ai toate actele, aici in tara, daramite prin posta. BRD nu mai acorda si alte tipuri de credite pentru romanii harnici de peste hotare.

La Banca Transilvania, doar imprumuturi imobiliare

Banca Transilvania dispune si ea de posibilitatea de a acorda credite romanilor care obtin venituri din strainatate. Doar credite imobiliare, din pacate. Banca Transilvania nu acorda credite pentru nevoi personale in acest regim, deoarece printre conditiile acordarii unui astfel de credit se mentioneaza dobandirea veniturilor pe teritoriul Romaniei.

Piraeus Bank cere avans de 25 la suta

Si Piraeus Bank accepta veniturile din strainatate pentru acordarea creditelor. La creditul pentru obtinerea unei locuinte trebuie sa dai avans 25 la suta si sa ai un venit minim net de 300 de euro, conditii valabile si pentru rezidentii romani. Piraeus Bank e generoasa si in privinta creditelor pentru nevoi personale. Acestea se pot obtine, chiar daca muncesti in alta tara. Procedura acordarii creditului nu pare foarte complicata la prima vedere. Ofiterul de credite ne-a instiintat ca e nevoie de copie dupa cartea de munca si o adeverinta de salariu.

Banca Romaneasca, minimum un an vechime

Banca Romaneasca ia in calcul veniturile obtinute in afara tarii, insa cei care doresc sa ia un credit de la aceasta institutie trebuie sa aiba minimum un an vechime la locul de munca din strainatate. Tot ceea ce iti trebuie, conform consilierilor de credite ai bancii, este contractul de munca tradus de un traducator autorizat si o declaratie de venituri de la Administratia Financiara.

Lista neagra

Urmeaza o lista "neagra" de banci care nu acorda credite pentru cetatenii romani care obtin venituri in strainatate. Din pacate, Raiffeisen Bank, banca de prestigiu de altfel, se afla printre bancile de la care am primit un raspuns negativ categoric in ceea ce priveste acordarea de credite pentru cetatenii romani care lucreaza legal in strainatate. Momentan, pentru a obtine credit de la Raiffeisen, trebuie sa obtii (musai) venituri in Romania. Raspunsurile negative continua si la ING Bank. Consilierul cu care am vorbit la telefon m-a intrebat de ce ma intereseaza o casa in Romania daca am un serviciu asa bun in strainatate si locuiesc acolo.

"De ce oare?", era intrebarea repetata obsedant de reprezentantul ING Bank. La CEC "nu se poate". Cam acesta a fost raspunsul pe care l-am primit la Casa de Economii si Consemnatiuni, institutie pentru care se lupta, acum, unele dintre cele mai reputate banci de pe piata noastra.

HVB Bank face parte din categoria nehotaratilor. Nu am primit nici un raspuns pozitiv, dar nici unul negativ. Reiese ca aceasta banca se pliaza, isi schimba regulile in functie de client, ceea ce este foarte bine, insa ramane de vazut daca romanii care lucreaza in afara tarii pot obtine credite de la HVB Bank.

Volksbank face parte, de asemenea, din categoria bancilor la care conditia principala de creditare este inregistrarea de venituri pe teritoriul Romaniei. Deci, credite pentru romani care obtin venituri in afara tarii nu sunt disponibile la aceasta banca. Alpha Bank nu tine cont de romanii care lucreaza in strainatate si vor un credit in Romania. Reprezentantii bancii spun ca au nevoie de o garantie a angajatorului, care nu poate fi oferita din moment ce locul de munca se afla in afara teritoriului Romaniei.

Unicredit sau ABN-AMRO se inscriu si ele pe lista bancilor care nu au produse de creditare pentru romanii aflati la munca in strainatate.

La Egnatia Bank, la fel. Ca sa obtii un credit trebuie sa fii rezident roman si sa ai venituri inregistrate pe teritoriul Romaniei.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.