Desi voci din sistemul bancar spun ca dobanzile la depozite sunt real negative, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a tinut sa precizeze ca nu este catusi de putin adevarat. Astfel, dobanzile la depozite sunt real pozitive ceea ce inseamna ca populatia care a ales sa economiseasca in banci este in castig.

De altfel, cele mai mici rate de dobanda practicate de banci pentru depozitele atrase ofera in prezent un castig real, ele fiind sub inflatia programata pentru perioada urmatoare doar in cazul unui derapaj de inflatie de 8%, a aratat ieri guvernatorul la Targul de Bani - FinFair 2005 organizat de Finmedia.
Dobanzile platite de banci pentru economiile atrase se plaseaza in intervalul 6,22% - 9,81%. Isarescu a aratat ca, la o inflatie de 7% in 2005, rata anualizata de crestere a preturilor de consum se ridica la 5,3%, nivel sub minimul dobanzilor din piata.

In scenariul unei inflatii de 7,5% pentru acest an, inflatia anualizata (aprilie 2005 - aprilie 2004) este de 6,1%, usor sub dobanzile din partea inferioara a intervalului. Abia o crestere a preturilor la 8% ar putea face ca unele dobanzi sa fie real negative, in conditiile in care inflatia anualizata s-ar ridica la 6,8%.
Guvernatorul s-a declarat multumit de evolutia economiilor, chiar daca dinamica acestora a fost inferioara cresterii economice si s-a marit decalajul dintre ponderea in PIB a investitiilor si a gradului de economisire. "Economisirile populatiei nu merg rau, dar trebuie sa fim intelepti si sa nu le omoram prin scaderi excesive de dobanda", a spus Isarescu.
In ceea ce priveste creditul de consum, Isarescu a spus ca, in Romania, nivelul este de doar 4% pe total sistem, in vreme ce in Statele Unite doar la imprumuturile pe card creditul de consum reprezinta 60%.

"Bancherii se lupta ca inflatia sa nu fie de 7%"

Guvernatorul a reamintit ca tinta de inflatie de 7% va fi atinsa in acest an, iar in 2006 aceasta va fi de 5-5,5%. "Banca Nationala se lupta ca inflatia sa fie de 7%, iar bancherii se lupta ca aceasta sa nu fie de 7%, pentru ca este evident ca au alte interese", a precizat guvernatorul.

"Suntem deja intarziati cu ceea ce inseamna inflatia in UE, dar daca ne stabileam o inflatie de 4%, ar fi fost o deflatie programata. Pentru la anul, BNR nu-si propune totusi o tinta foarte ambitioasa tinand cont de evolutiile de pe piata si se uita la un nivel al inflatiei intre 5 si 5,5%.

Ne-am recunoscut greseala in ceea ce priveste inflatia din aprilie, pentru ca noi am calculat care ar fi impactul cresterii accizelor, dar calculele nu au fost urmate de piata. Daca pretul titeiului se va duce la 80 de dolari pe baril, o sa avem o problema in Romania in ceea ce priveste inflatia, dar daca va fi nivelul de 48-50 de dolari pe baril, aceasta ne va ajuta", a explicat Isarescu.

In ceea ce priveste excesul de moneda de pe piata, Isarescu a respins afirmatiile potrivit carora ar exista un exces de lichiditate. "Cei care spun ca Banca centrala a lasat lichiditate excesiva in piata nu au dreptate. Din ianuarie 2004, volumul de sterilizare a crescut de peste trei ori in termeni reali. Faptul ca dobanzile s-au dus in jos nu se refera la aceea ca BNR nu a sterilizat piata", a explicat guvernatorul, precizand ca sterilizarea are si efecte secundare, "ca orice medicament".

"Trebuie privita optiunea daca o banca sa dea credite sau sa nu dea credite, iar Banca centrala nu urmareste decat stabilitatea pretului si nu nivelul de intermediere financiara. Costurile sterilizarii se acumuleaza in seifurile BNR si devin un deficit fiscal. Nu cred ca se poate spune ca investitiile directe au crescut atat de mult incat sa fie sterilizate", a afirmat guvernatorul, avertizand ca totusi BNR sterilizeaza in continuare tot ceea ce este lichiditate in piata.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.