Sistemul bancar romanesc este pregatit in linii mari sa faca fata cerintelor pentru intrarea in Uniunea Europeana, considera conducerea Asociatiei Romane a Bancilor. "Avem un sistem solid, cu toata infrastructura necesara, iar privatizarea bancilor de stat il va face cu adevarat competitiv", declara ieri pentru Adevarul Radu Ghetea, presedintele ARB. Referindu-se la limitele sistemului, Ghetea a amintit gradul redus de bancarizare, faptul ca aproximativ 40% din romani nu au lucrat pana acum cu o banca, precum si slaba reprezentare a bancilor in mediul rural.

"Intrarea in afaceri in agricultura este o oportunitate inca nevalorificata de banci", considera acesta. In perspectiva integrarii, activele bancare vor trebui sa fie substantial marite si diversificate, demers legat insa in mod direct de reglementarile BNR privind activitatea de creditare, in special. Aplicarea reglementarilor Acordului Basel II nu va fi un proces simplu, subliniaza Ghetea. Bancile care au in spate banci mari straine stiu de la acestea ce inseamna implementarea principiilor Basel II, sub raportul monitorizarii riscului, al controlului intern, probleme care pot apasa asupra profitabilitatii bancilor. Apoi, bancile vor avea mai multe restrictii in ceea ce priveste expunerile fata de client, mai spune presedintele ARB.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.