Rata de folosire a programelor software piratate in Romania a crescut in 2004, comparativ cu 2003, reiese dintr-un studiu IDC.

Business Software Alliance (BSA) a publicat rezultatele Studiului Global asupra Pirateriei realizat de IDC. Conform acestuia, rata pirateriei software in zona Europa, Orientul Mijlociu si Africa a scazut fata de 2003 cu doua procente, de la 41% la 39%. Cu toate acestea, valoarea pierderilor suferite de producatori a crescut cu trei miliarde de dolari, pina 15,7 miliarde de dolari. In Romania s-a inregistrat o crestere a apetitului de utilizare a software-ului ilegal.

Soft de taraba

Rata pirateriei software a crescut cu un procent fata de anul 2003, ajungind la 74%. Pierderile sint estimate la aproximativ 62 de milioane de dolari. "Din pacate, rata pirateriei software a crescut in Romania, fiind dublul mediei UE. Pozitioneaza tara noastra in imediata apropiere a clasamentului celor 25 de tari cu cea mai mare rata a pirateriei din lume. Pirateria este o bariera in calea dezvoltarii unei industrii nationale de software "copyright Romania", a spus Florin Talpes, presedintele Asociatiei patronale a industriei de software si servicii ANIS. S-a gasit si o posibila explicatie pentru aceasta evolutie.

Vinovatul fara vina

Specialistii apreciaza ca aceasta situatie a fost generata de cresterea vinzarilor de PC-uri. "Anul 2004 a insemnat un an in care numarul PC-urilor livrate in Romania a crescut foarte mult, in special in zona computerelor utilizate acasa, ceea ce a contrabalansat negativ activitatile antipiraterie intense desfasurate de noi si de partenerii nostri guvernamentali", spune Nicolae Burchel, reprezentant legal al BSA in Romania. Se considera ca guvernul trebuie sa ia urgent masuri, chiar daca deocamdata Romania se afla departe de liderii in domeniu. Pe primul loc in topul piratarii software-ului se afla Vietnamul, cu o rata de 92%, iar pe urmatoarele sint Ucraina - cu 91%, si China - cu 90%.

Crestere pentru industrie

Un studiu realizat tot de IDC, la solicitarea Microsoft, arata ca industria de software va creste in urmatorii ani. Astfel, se anticipeaza ca pina in 2008 piata de software din Romania va ajunge la 200 de milioane de dolari, aproape dublu fata de 2003. Pentru piata IT se prevede o crestere anuala de 10%, iar pina in 2009 va depasi 1,3 miliarde de dolari. Va creste si numarul de angajati in industria IT, de la 30.620 in prezent, la 37.850 in 2009. Angajarile in industria software reprezinta in prezent 52% din numarul total al locurilor de munca din IT. Specialistii sustin ca numarul de locuri de munca ar creste daca s-ar reduce rata de piratare a software-ului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.