Mare bucurie, mare, pentru taranul roman! Cabinetul Tariceanu a decis sa mai bifeze un punct din programul de guvernare si a anuntat prin vocea ministrului Gheorghe Flutur ca legea privind renta funciara viagera va intra in vigoare cel mai probabil de la 1 iulie, dupa ce va fi promovata in parlament impreuna cu pachetul legilor proprietatii. Fiecare proprietar care detine intre 0,5 si 10 hectare si are deja 62 de ani va putea sa arendeze sau sa-si vanda terenul si va primi de la stat un soi de pensie pe viata intre 50 si 100 de euro pe an.

Bucuria proprietarilor va fi insa de scurta durata. O data cu renta pe care o da, statul vrea sa si ia. Prin urmare, concomitent cu legea privind renta funciara viagera vine si majorarea impozitului pe terenul agricol. Se estimeaza ca acesta va fi de 300.000 de lei pentru fiecare hectar de teren agricol - mai mare de aproape 30 de ori decat cel platit astazi, impozitul crescand gradual pentru suprafetele care raman nelucrate. Flutur a confirmat aceste vesti proaste, mentionand insa ca de aceasta problema se ocupa Ministerul Finantelor, care a identificat si in impozitul pe teren o sursa de finantare a viitoarelor rente viagere.

Ministrul Gheorghe Flutur a declarat ieri ca in pachetul legilor proprietatii - aproape finalizat, a fost introdus si proiectul de lege pentru acordarea rentei viagere. Oficialii recunosc - e drept ca doar cu jumatate de gura - ca, pentru a gasi surse de finantare in vederea aplicarii acestui act normativ, exista varianta majorarii impozitului pe terenul agricol chiar de la data intrarii in vigoare a legii privind renta viagera. Pentru fiecare hectar de teren, impozitul ar putea sa ajunga pana la 300.000 de lei, crescand gradual pentru suprafetele de teren ramase parloaga. Majorarea acestui impozit - unul simbolic pana in acest moment - poate reprezenta inca o metoda de presiune asupra proprietarilor, care, mai mult de nevoie, vor intra in programul propus de Alianta D.A. pentru comasarea terenurilor.

"Stimularea transformarii gospodariilor taranesti in ferme agricole familiale cu caracter comercial, formarea si consolidarea clasei de mijloc in spatiul rural" este un subcapitol aparte in Programul de guvernare pentru perioada 2005-2008, pe care si l-a asumat Alianta D.A.

In cadrul acestui subcapitol se vorbeste clar despre "asigurarea unei rente funciare viagere, egala cu echivalentul a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol vandut de un proprietar in varsta de minimum 60 de ani, precum si echivalentul a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol detinut de un proprietar in varsta de minimum 60 de ani, care renunta la folosinta terenului in favoarea unei exploatatii inregistrate".

Aceasta promisiune electorala - aproape singura care a diferentiat programul politic al Aliantei de cel al PSD - ar putea fi pusa in practica in mai putin de jumatate de an de la preluarea puterii de catre actualii guvernanti.

Varsta minima a crescut la 62 de ani

Ministrul Gheorghe Flutur a afirmat ca proiectul de lege pentru acordarea rentei viagere se adreseaza proprietarilor de teren care au documente clare de proprietate, sunt inregistrati in cartea funciara si au varsta minima de 62 de ani. Majorarea varstei minime cu doi ani fata de proiectul initial poate fi pusa pe seama faptului ca varsta de pensionare a crescut in ultima vreme.

Renta viagera va fi gestionata de oficiile de renta viagera. Gheorghe Flutur a mai prezentat si cateva conditii de eligibilitate, cum ar fi faptul ca proprietarul de teren trebuie sa puna tot terenul la dispozitia unei exploatatii sau unei ferme. De asemenea, el poate sa isi pastreze 0,5 ha de tren, cu conditia sa nu comercializeze produsele obtinute de pe terenul respectiv. Renta viagera va fi suportata din bugetul Ministerului Agriculturii.

Astfel, proprietarii care cedeaza folosinta terenului vor primi 50 de euro/ha/an, iar cei care vand terenul vor beneficia de 100 de euro/ha/an, sume care se adauga la valoarea arendei sau la pretul de vanzare al pamantului, dupa caz.

Adrian Radulescu, prsedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), ne-a marturisit ca "s-a luptat" pentru ca si cei care vor da in arenda terenul sa poata beneficia de prevederile acestei legi.

"Altfel, suta de euro oferita de stat ar fi putut fi privita doar ca o momeala pentru ca oamenii sa-si vanda pamantul. Asa, el poate sa arendeze si sa ia arenda, sa-si pastreze proprietata si sa castige si acei 50 de euro de la stat", a precizat Radulescu.

Acesta a mai precizat ca suma acordata de guvern acopera aproape total profitul pe care proprietarul l-ar fi obtinut daca ar fi lucrat singur terenul, profitul maxim inregistrat pe un hectar de suprafata cultivata cu cereale fiind de 120 de euro/an, in cazul unei exploatatii agricole viabile.

De asemenea, Radulescu a precizat ca vor trebui renegociate si incheiate noi contracte de arenda, de aceasta data pe viata, intre cei care doresc sa benefieze de renta viagera si cei care au infiintat exploatatii agricole pe suprafete luate in arenda.

9.000 de miliarde pentru intreg programul

"Tinta maxima pentru legea rentei viagere este disponibilizarea unei suprafete de 3,2 milioane ha, detinuta in prezent de 1,3 milioane de producatori agricoli. In prima faza, Ministerul Agriculturii va disponibiliza pentru acest an 300 de miliarde de lei, pentru punerea in aplicare a acestei legi. Programul integral de comasare a terenurilor in care intra si acest act normativ are nevoie de o finantare de peste 9.000 de miliarde de lei", a precizat ministrul Gheorghe Flutur. Acesta a mai mentionat ca legea ar putea intra in vigoare, cel mai probabil, de la 1 iulie.

Tot de la aceasta data, proprietarii de teren ar putea plati un impozit majorat considerabil pentru fiecare hectar. Astfel, pentru fiecare hectar detinut s-ar putea percepe un impozit anual de 300.000 de lei, suma urmand sa fie majorata gradual in cazul in care suprafata de teren este lasata parloaga.

"Este adevarat ca se va majora impozitul pe terenul agricol, dar aceasta problema nu mai tine de Ministerul Agriculturii. De ea se ocupa Ministerul Finantelor Publice, ministrul de resort cautand astfel noi surse de finantare pentru acordarea rentei viagere. Majorarea impozitului pe terenul agricol este si o solicitare a institutiilor europene", a declarat pentru "Curentul" ministrul agriculturii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.