Cei mai multi bani urmeaza sa fie investiti in calitatea apei, adica aproape 65,1% (19,08 miliarde de euro) din intreaga suma necesara, pentru ca Romania sa se alinieze standardelor europene. Bugetul de stat urmeaza sa suporte din cele aproape 30 de miliarde de euro circa 18,4%, adica 5,4 miliarde de euro. De asemenea, agentii economici vor contribui cu un procent de 26,6% (7,8 miliarde de euro) la suma totala, alte 9,9 miliarde de euro vor fi atrase din fonduri comunitare (33,8%), iar 6,2 miliarde de euro (21,2%) din alte surse, printre care Fondul de Mediu, proiecte internationale (altele decat cele din fonduri comunitare), imprumuturi externe, surse extrabugetare, proiecte de parteneriat public privat.

APA DE 19 MILIARDE DE EURO.

Costurile de mediu mai precis intreaga suma de 29,3 miliarde de euro urmeaza sa fie distribuite catre sase sectoare. Dintre ele, controlul poluarii industriale va necesita investitii de 5,26 miliarde de euro (17,95%), managementul deseurilor 3,82 miliarde de euro (13,04 %), calitatea aerului 1,05 miliarde de euro (3,58%), iar catre alte sectoare nespecificate vor pleca circa 0,09 miliarde de euro (0,33%).

EPURAREA APELOR UZATE URBANE.

Cea mai lunga perioada de tranzitie obtinuta, in stransa corelare cu evaluarea financiara necesara implementarii, a fost calculata pana la sfarsitul anului 2018. Aceasta perioada este necesara pentru asigurarea infrastructurii in domeniul apelor (sisteme de colectare, retele de canalizare si statii de epurare a apelor uzate), in contextul in care Romania isi va declara intreg teritoriul zona sensibila. Costurile estimate numai pentru implementarea acestei directive reprezinta circa 32% din totalul costurilor estimate pentru implementarea intregului acquis de mediu.

DESEURI

Astfel, pentru asigurarea respectarii cerintelor europene specifice depozitarii deseurilor, din cele 265 de depozite municipale inventariate, s-au obtinut perioade de tranzitie etapizate pentru 101 depozite de deseuri din zona urbana pana la 16 iulie 2017. In acelasi timp, 23 de depozite din industria energetica, chimica si din metalurgie, precum si cinci depozite miniere vor beneficia de perioade de tranzitie pana in anul 2013. Din cele cinci depozite miniere, trei isi vor incheia activitatea la 31 decembrie 2010, iar pentru celelalte doua s-a obtinut perioada de tranzitie pentru conformare si continuarea activitatii pana la 31 decembrie 2011.