Reprezentantii AmCham (Camera de Comert Americana in Romania) s-au declarat ieri nemultumiti de nivelul ridicat al contributiilor sociale si de practica nesanatoasa a emiterii si aplicarii unor legi de catre guvern, fara a consulta mediul de afaceri. Totodata, investitorii straini au criticat sistemul de stimulente financiare aplicat inspectorilor fiscali si lipsa unor strategii clare privind sustinerea IMM-urilor. Aceste critici au fost prilejuite de lansarea unui sondaj realizat printre membrii AmCham.

Barometrul de Satisfactie 2005, sondaj realizat de AmCham in primul trimestru al anului, arata ca majoritatea afaceristilor americani apreciaza introducerea cotei unice de impozitare, dar sustin ca aceasta masura "trebuie dublata de ameliorarea colectarii, eliminarea exceptiilor, precum si de aplicarea corecta a legilor de catre administratia fiscala". Accelerarea reformei in sistemul juridic si al administratiei publice sint principalele doleante ale investitorilor straini.

Ochii pe administratie

Afaceristii americani s-au declarat complet nemultumiti si de Administratia Publica: "Transparenta si integritatea acestui domeniu sint esentiale si trebuie lucrat mult. Totodata, rezultatele barometrului demonstreaza ca nivelul de implementare si aplicare a legilor existente este nesatisfacator", a declarat Roberto Musneci, presedintele AmCham. La rindul sau, Vasile Iuga, senior partner la PricewaterhouseCoopers, a aratat ca procesul de consultare dintre legiuitor si partile interesate inca mai prezinta lacune majore. "E bine ca propunerile si comentariile sa ne fie solicitate intr-o perioada rezonabila de timp. Au fost situatii cind ni s-a cerut sa ne exprimam opinia in cel mult 48 de ore. Apoi, modificarile actelor normative care privesc regimul fiscal trebuie sa se faca cit mai rar si sa nu prevada schimbari semnificative, care sa impuna modificarea subtantiala a planurilor de afaceri", a spus Iuga. Reprezentantul AmCham a atras atentia asupra unei practici institutionalizate in administratia fiscala: inspectorii fiscali si agentii de control sint platiti in functie de numarul de controale efectuate.

In opinia investitorilor straini, o alta problema grava tine de nivelul ridicat al contributiilor sociale. "Impunerea unor contributii foarte mari comparativ cu nivelul din alte tari, in paralel cu un mecanism complicat de colectare, incurajeaza contribuabilii sa exploateze eventualele lacune legislative", a declarat Vasile Iuga.

Bile negre pentru guvern, in viziunea AmCham

• nivelul ridicat al contributiilor sociale
• lipsa unor planuri de pensii private
• managementul deficitar al administratiei fiscale
• munca la negru (in Romania exista 4,5 milioane de muncitori legali si aproximativ doua milioane de persoane care muncesc la negru)
• lipsa unor strategii clare privind sustinerea IMM-urilor
• lipsa de dialog intre autoritati si mediul de afaceri
• discrepanta digitala (doar un numar limitat de romani au acces la instruire si echipamente IT)

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.