Politica Beijingului de a incuraja investitiile in domenii care inglobeaza inalta tehnologie transforma China intr-un rival de temut pentru UE in domeniul produselor de ultima generatie, se arata intr-un raport al Comisiei Europene preluat de Reuters, informeaza Mediafax. Raportul adauga un motiv de preocupare pe lista analistilor din UE, ingrijorati, deja, de posibilitatea ca blocul comunitar ar putea sa rateze tinta de a deveni cea mai dinamica si competitiva economie din lume, pana in 2010.

"Documentul mentioneaza ca este nevoie de o sporire a competitivitatii si a inovatiei din UE pentru a face fata confruntarii cu state precum China, care se transforma intr-un concurent eficient si avantajos din punct de vedere al costurilor, in domeniul inaltei tehnologii", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, GŁenter Verheugen.

Comisia Europeana considera ca succesul Chinei, al patrulea mare exportator mondial de bunuri de consum, se datoreaza politicilor industriale duse de Beijing. "China a aratat un interes evident fata de companiile straine care au adus echipamente de ultima ora si au micsorat decalajul tehnologic dintre China si Occident.

Pe de alta parte, administratia de la Beijing a impiedicat firmele straine sa preia companiile chinezesti, limitand participatia externa la acestea si stimuland parteneriatele", se arata in raport.

Majoritatea investitiilor straine au provenit de la comunitatea chineza internationala, in special din Hong Kong, Taiwan si Asia de Sud-Est. Intre 1998 si 2003, doar 1% din investitiile straine directe din Europa au fost directionate catre China, deoarece reunificarea Germaniei si oportunitatile din Europa de Est au absorbit o mare parte din capitalul disponibil pentru astfel de activitati.