"Calvarul" depunerii declaratiilor de venit s-a incheiat

Ultima zi de depunere a declaratiilor de venit a aratat ca majoritatea contribuabililor au mai invatat ceva din aglomeratia din alti ani. Lumea nu s-a calcat pe picioare, pentru ca bucurestenii au optat si pentru varianta trimiterii prin posta a plicului cu declaratia de venit. Ieri, pana la orele pranzului, sefii administratiilor financiare din sectoarele Capitalei raportau procente partiale, cuprinse intre 50% si 60% din numarul total de contribuabili care trebuie sa-si declare veniturile realizate anul trecut. Asta fara a lua in calcul si declaratiile care urmau sa vina prin posta in cursul zilei de ieri.

Functionarii au ridicat moralul contribuabililor

La sediul Administratiei Financiare Sector 1 din strada Roma, lume multa, pusa pe completat declaratii. La toate cele noua ghisee destinate numai operatiei de primire a declaratiilor, oamenii asteptau linistiti sa depuna formularele, cozile formate nefiind mai "lungi" de patru-cinci persoane. "Sunt aici de cinci minute si cred ca voi termina in maxim zece minute", ne-a declarat un domn care astepta sa-i vina randul. In mijocul salii, asezati pe scaune la masa lunga cat jumatate din incapere, oamenii completau de zor formularele fiscale. Mihaela Hutanu, adjunctul sefului Administratiei Fiscale Sector 1, ne-a declarat ca lumea prefera sa se deplaseze la sediul administratiei, pentru ca, spune ea, "contribuabilii se simt mai in siguranta atunci cand unul din functionari le explica ce trebuie sa faca". Pana ieri, la orele pranzului, aproximativ 55% din contribuabilii persoane fizice din sectorul 1 depusesera declaratiile de venit.

Incurcati in drepturile de proprietate intelectuala

In sectorul 6, lume mai putina, desi autoritatile se asteptau sa fie ceva mai aglomerat. Cherata Panca, seful Administratiei Financiare Sector 6, ne-a declarat ca ultima zi de depunere a declaratiilor este mai linistita fata de sambata, cand s-a lucrat la foc continuu. Unul din functionarii din sala care-i ajutau pe contribuabili sa-si completeze declaratiile ne-a marturisit ca cele mai multe intrebari referitoare la completarea formularelor au venit din partea artistilor, care mai aveau de completat si o declaratie speciala pentru drepturile de proprietate intelectuala. Si in sectorul 5, treaba mergea destul de repede. Ion Petrescu, adjunctul sefului Administratiei Financiare Sector 5, ne-a declarat ca ieri a fost lume mai putina decat sambata, cand a fost inghesuiala.

Deducerea termopanelor s-a bucurat de succes

La Administratia Financiara a Sectorului 2, circa 30 de persoane incercau ieri la pranz sa se achite pe ultima suta de metri de obligatiile avute catre bugetul statului. Trei studenti, intr-un colt, isi dadeau coate incercand sa se puna de acord asupra rubricilor din formulare, in timp ce in celalalt colt al incaperii un batran isi tinea cu o mana pe nas ochelarii rupti, iar cu cealalta incerca sa-si puna in ordine hartiile. Contribuabilii din sectorul 2 s-au aratat interesati de deducerile acordate pentru montarea de termopane, chiar daca nu toti au inteles ce acte trebuie sa depuna, spune Radu Sorin, adjunct al sefului Administratiei din acest sector. "Ne asteptam la aglomeratie mai mare, dar nu a fost asa. Datorita faptului ca formularele au avut instructiuni atasate, in general nu au fost probleme.

In Alba, peste 83% din contribuabili s-au incadrat in termenul legal

Peste 83 la suta din contribuabilii din judetul Alba au depus pana la inceputul acestei saptamani declaratiile de venit global pentru 2004. Potrivit oficialilor ANAF, din totalul estimat al numarului de contribuabili din judetul Alba care au obligatia, potrivit legii, sa-si depuna declaratiile de venit global, aproximativ 52.000 de contribuabili s-au achitat de aceasta obligatie.

Muresenii nu se grabesc

Pana la finele saptamani trecute, doar 66% din cei 86.500 contribuabili care trebuiau sa depuna declaratii si-au indeplinit obligatia fiscala. Chiar daca sunt doar patru ghisee la dispozitia publicului, conducerea Administratiei Financiare Targu Mures a spus ca nu au fost inregistrate incidente.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.