O echipa de experti a sosit ieri la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile amanuntele privind rectificarea bugetara din aceasta luna * "Tintele" propuse de partea romana pentru 2005 sunt deficit bugetar de 0,7% din PIB si crestere economica de 6%

O echipa de experti ai Fondului Monetar International a sosit ieri la Bucuresti, pentru a colabora cu autoritatile romane in vederea rectificarii bugetului de stat, potrivit unor surse guvernamentale. Aprobat in toamna anului trecut, bugetul pe 2005, intocmit pe un curs valutar de 42.550 lei/euro, se rectifica pe un curs de 37.500 lei/euro, potrivit unei declaratii recente a directorului general adjunct in Ministerul Finantelor, Victoria Tomi.

Potrivit Ministerului Finantelor, tinta pentru deficitul bugetar care ar putea fi luata in calcul la rectificare este de 0,7% din PIB, nivel care corespunde atat viziunii Fondului Monetar International, cat si dorintei autoritatilor romane. Initial, expertii FMI solicitasera Romaniei sa se incadreze intr-un deficit de 0,4% - 0,5% din PIB, dupa nivelul de 1,2% inregistrat anul trecut. Bugetul de stat rectificat va lua in calcul o crestere economica de aproape 6%, chiar daca primele negocieri cu Fondul Monetar s-au purtat pornind de la un nivel de 5,2%-5,3%.

Premierul Calin Popescu Tariceanu arata, in urma cu cateva saptamani, ca bugetele multor ministere vor fi reduse semnificativ la rectificare, ca o masura necesara pentru a face fata unor constrangeri de natura economica. El a amintit ca, in 2004, pe fondul unui an agricol favorabil, a fost inregistrat un ritm fabulos de crestere economica, mai mare de opt procente din Produsul Intern Brut, concomitent insa cu majorarea deficitului de cont curent, la peste 7,7% din PIB.

"Acest lucru ne ingrijoreaza si ne obliga la anumite ajustari care se vor reflecta prin diminuarea deficitului bugetar prognozat initial pentru 2005", a spus primul-ministru. Tariceanu a aratat insa ca sectorului de cercetare-dezvoltare ii vor fi alocate fonduri suplimentare. Rectificarea bugetara ar fi trebuit realizata pana la sfarsitul lunii aprilie.

Pe de alta parte, luna viitoare ar trebui sa soseasca la Bucuresti echipa de negociatori ai FMI, pentru evaluarile doi si trei ale acordului de supraveghere preventiva incheiat in vara anului trecut. Primele discutii referitoare la revizuirea memorandumului la acordul cu Fondul au avut loc in februarie. Discutiile nu s-au incheiat atunci cu nici un rezultat, oficialii romani aratand ca rezultate mai concrete referitoare la evolutia veniturilor bugetare vor putea fi prezentate catre jumatatea anului. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara recent ca diferentele de evaluare intervenite in cadrul negocierilor cu Fondul Monetar "s-au micsorat foarte mult".

Acordul de supraveghere preventiva cu FMI a fost incheiat in iulie 2004 pentru 24 de luni. Documentul ofera Romaniei dreptul de a atrage fonduri de circa 367 de milioane de dolari, insa autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa utilizeze sumele doar in cazuri de urgenta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.