Excelenta este un cuvant mare. Pacat ca majoritatea oamenilor se inchid in carapace cand excelenta apare la orizont! Si nu-i vina lor, este vina "expertilor in non excelenta" care lucreaza permanent la demotivarea tuturor celor din jur. Poate nu esti neaparat un om de succes, insa poti sa fii. Primul obstacol pe care trebuie sa-l inlaturi sunt multe dintre persoanele din jurul tau care iti pun piedici mentale permanent, fara sa mai vorbesc de piedicile propriu zise.

Din experienta de training, din experienta manageriala in public si in privat deopotriva, am constatat la tot pasul cum unii oameni au devenit niste experti in a se automanipula si in a-i manipula pe ceilalti. Se manipuleaza singuri si refuza excelenta. Acesti experti ai non excelentei castiga adepti la tot pasul. Trebuie sa te feresti de acestia pe cat poti de mult.

Cele mai intalnite forme pe care le imbraca lupta impotriva excelentei sunt prinse in replici si fraze frumoase. De cele mai multe ori aceste forme sunt lustruite atat de mult de catre expertii non excelentei incat ajung sa te corupa si pe tine. Atentie marita la acestia! De obicei ei se manifesta cu eleganta desavarsita.

Enumerand formele sub care unii oameni din jurul tau te saboteaza obtinem lista de cuvinte de mai jos:

  • Ignoranta: "Nu ma intereseaza acest aspect"
  • Pesimismul: "Asta nu se poate niciodata"
  • Frica: "Avem alte prioritati"
  • Perfectionistul: "Eu sunt ok , ceilalti nu sunt ok, tu nu esti ok"
  • Neincrederea: "Am putea face acest lucru, dar nu este momentul acum"
  • Nestiinta: "Nu sunt de acord"
  • Agresivitatea: "Habar nu ai despre ce vorbesti"
  • Incoerenta: "Ai dreptate....dar......"
  • Minciuna: "Nu-mi amintesc exact"
  • Neputinta: "Am avut alte lucruri de facut"
  • Conformismul: "Nu se face asa"
  • Invidia: "hm......"

Acesti experti in non excelenta, de regula infecteaza orice ating. Ai mare grija la ei. Vor incerca intotdeauna sa te convinga ca ai facut o afacere proasta, ca nu merita, ca nu poti, ca nu esti capabil, ca nu are rost, ca esti cu capul in nori, ca e greu, ca este imposibil, etc.

Este drept ca uneori replicile de mai sus pot fi si de buna credinta, dar de cele mai multe ori sunt de rea credinta.

Acesti oameni, expertii anti-excelentei, nu sunt altceva decat gunoieri, care isi arunca ideile in mintea altora si in mintea ta. Parca ar fi platiti pentru treaba asta!

Sfatul meu este sa ai incredere in potentialul tau si sa-l duci catre excelenta. Invita-i pe acesti oameni sa-si ia gunoiul acasa!

In fiecare dintre noi exista un potential pe care trebuie sa-l eliberam. Acesti oameni despre care discut in acest articol nu te ajuta deloc. Acesti sabotori externi iti taie aripile ori de cate ori vrei sa faci ceva, astfel incat la un moment dat incepi sa-i crezi si sa te conformezi normelor. Ii admir pe oamenii care vor mai mult de la ei, care au incredere in potentialul lor, care incearca sa-si gaseasca talentul si excelenta. Excelenta exista in fiecare dintre noi, ea nu trebuie decat scoasa la lumina si slefuita.

Cu certitudine, dupa cum observi sunt total impotriva acestei categorii de oamenii. Stiu ca nu suna tocmai umanist aceasta atitudine in care te sfatuiesc sa indepartezi anumiti oameni de langa tine, dar imi asum aceasta atitudine, fiind convins insa ca alegerea iti apartine.

Cred ca meriti mai mult decat aceste idei sabotoare ale altora, meriti ideile tale, meriti excelenta din tine.
Sunt convins ca nu vom fi cu totii de acord cu ce am scris mai sus. Cred insa ca vom fi de acord ca nu suntem cu totii de acord.

Meriti mai mult, meriti sa mergi pe drumul excelentei!


Despre autor:

Extreme Training

Sursa: Extreme Training


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.