Senatorii au marit procentul de sustinere bugetara a exporturilor intreprinderilor mici si mijlocii (IMM ) de la 65 la 75% la solicitarea Guvernului. Intreprinderile mici si mijlocii vor primi un sprijin financiar in proportie de pana la 75% de la bugetul de stat pentru sustinerea si promovarea exportului, au decis senatorii din Comisia pentru buget, care au votat fara modificari un proiect de lege propus de Cabinetul Tariceanu.

Pentru sprijinirea agentilor economici interesati in promovarea produselor romanesti, proiectul de lege are ca obiect modificarea Ordonantei de Urgenta 120 emisa de guvernul Nastase privind sistemul de sustinere si promovare a exportului cu finantare de la bugetul de stat. OUG 120 prevedea acoperirea cheltuielilor de sustinere a exporturilor IMM-urilor in proportie de 65%. Aceasta finantare este realizata pe baza unui "program multianual de crestere a competitivitatii produselor industriale" si este sustinut de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) pe perioada 2003-2007.

Potrivit statisticilor prezentate de Guvern parlamentarilor, in cadrul acestui program au fost depuse in perioada 2003-2004 812 proiecte, din care 500 in anul 2004. Guvernul argumenteaza ca in urma evaluarilor au fost acceptate 493 de proiecte pentru 421 beneficiari. Din acestea in 2004 au fost acceptate 286 de proiecte pentru 238 beneficiari. Din totalul de 421 beneficiari ai sprijinului financiar derulat prin "programul de crestere a competitivitatii produselor industriale" peste 275 au fost din randul IMM-urilor.

Guvernul apreciaza ca in 2004 derularea contractelor incheiate cu MEC s-a facut in conditii mai bune decat in anul 2003. Cu toate acestea, constata ca numarul solicitarilor de fonduri a fost mai mic decat cel estimat, din cauza dificultatilor agentilor economici de a-si cofinanta proiectele in proportie de 50% din surse proprii.De aceea Executivul spera ca prin marirea ponderii sprijinului de la bugetul de stat cu pana la 75% din cheltuielile efectuate de beneficiar pentru agentii economici se va realiza un sprijin semnificativ. Executivul anunta totodata ca alocarile de la buget pentru acest program raman cele planificate, dar se va ocupa de imbunatatirea eficientei utilizarii acestora.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.