Intrarea in structurile europene va atrage dupa sine o noua problema: procesul destul de greoi si anevoios pentru a deschide conturi bancare departe de locul unde traim, in cazul in care, ca rezidenti temporari sau ne-rezidenti, dorim sa beneficiem de dobanzi sau credite mai bune.

Oficialii europeni au primit numeroase plangeri din partea consumatorilor europeni vizavi de dificultatile pe care le intampina in acest sens, motiv pentru care Uniunea Europeana a stabilit la inceputul acestei luni o strategie pe 5 ani care sa pregateasca cetatenii europeni pentru momentul cand vor putea alege mult mai usor cea mai buna oferta de depunere a economiilor, sisteme de pensii, planuri de asigurari si ipoteci. Cu toate acestea, expertii in domeniu nu se asteapta la o trecere usoara de la vechiul la noul sistem. Directorul unei organizatii paneuropene a consumatorilor considera ca este deja destul de dificil sa schimbi conturile bancare in interiorul propriei tale tari, daramite pe distante mai lungi.

Daca acest sistem poate fi schimbat si noua formula poate fi extinsa, lucrul este bine venit, insa va fi un proces indelungat, ce nu poate fi rezolvat cu cateva directive. Referitor la strategie, comisarul pentru Piata Interna, Charlie McCreevy, a afirmat ca "integrarea sistemului financiar trebuie sa produca beneficii reale, tangibile, pentru cetatenii Europei. Oamenii trebuie sa beneficieze de costuri mai mici pentru pachetele financiare, pensii mai bune si produse financiare mai sigure".

McCreevy mai doreste si armonizarea sistemelor contabile intre Uniunea Europeana si Statele Unite pana in 2009, acest lucru putand aduce multe beneficii companiilor europene. UE si SUA s-au chinuit ani de zile sa faca cele doua sisteme contabile sa fie acceptate de ambele parti ale Atlanticului. Companiile inregistrate in Statele Unite folosesc sistemul de "practici contabile general acceptate" (GAAP) al SUA, in timp ce companiile europene folosesc un sistem comun diferit de cel american.

McCreevy doreste, de asemenea, sa stabileasca un contact strans si cu oficialii chinezi, deoarece UE doreste ca China sa adopte standarde contabile si metode de reglementare care sa o faca mai sigura pentru companiile europene. Pentru a trece la noile reguli bancare, McCreevy trebuie sa obtina insa aprobarea vicepresedintelui Comisiei "Gunter Verheugen".

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.