Banca Nationala a respins la licitatia organizata ieri toate ofertele bancilor pentru cumpararea de certificate de depozit (CD) la trei luni, in contextul in care dobanda medie solicitata a fost de 9,20% pe an.
Valoarea planuita a emisiunii era de 20.000 de miliarde de lei (echivalentul a 554 de milioane de euro), iar bancile au lansat oferte in valoare de 29.000 de miliarde de lei. BNR a mai luat o decizie asemanatoare in luna ianuarie, care a fost urmata de o scadere rapida a dobanzilor.

Jucatorii au anticipat o majorare sensibila a dobanzilor, dupa recenta crestere a inflatiei si declaratiile oficialilor BNR, care nu a corespuns insa cu planurile bancii centrale."Cred ca piata a avut o reactie pshiologica puternica dupa declaratiile de miercuri ale guvernatorului si estimarile privind inflamarea inflatiei, cerand dobanzi prea mari. BNR va accepta probabil o majorare a dobanzii pana spre 9% la depozitele la o luna in perioada urmatoare, insa nu mai mult", a declarat Liviu Olaru, senior dealer la ABN Amro.

Dealerii spun ca cel mai probabil majoritatea ofertelor contineau dobanzi mai mari decat banca centrala era dispusa sa accepte, in conditiile in care cel mai probabil oficialii BNR nu au in vedere un ritm alert de majorare a ratelor.Pentru a putea fi vandute CD-uri, trebuie ca la nivelul acceptat de dobanda sa fie acoperita cel putin 75% din suma planificata a emisiunii. In caz contrar, sunt respinse toate ofertele. Pe de alta parte, jucatorii nu sunt dispusi sa imobilizeze sumele pe trei luni la dobanzi apropiate de 8%, in conditiile in care exista perspective de crestere a dobanzilor peste acest nivel. La licitatia de ieri bancile au oferit dobanzi cuprinse intre 7,84% si 12,5%.

In prezent, BNR atrage leii din piata monetara la o dobanda de 8% pe an, in timp ce nivelul oficial al dobanzii de politica monetara este mentinut la 12,5% pe an.Decizia bancii centrale de a nu atrage fonduri vine in contextul in care piata era deja supralichida. Dobanzile la depozitele pe o zi au scazut usor fata de ziua precedenta, osciland intre 7% si 8% pe an.Dealerii spun ca in conditiile in care piata este supralichida, nivelul dobanzilor din piata (si implicit cele practicate in relatia cu clientii) este dictat de nivelul dobanzii la care banca centrala sterilizeaza excesul de moneda. Astfel, pentru a asista la o crestere a dobanzilor, bancile vor astepta ca BNR sa remunereze mai bine depozitele la o luna.

In conditiile unei dobanzi de 8% pe an la depozitele plasate la BNR, dealerii spun ca 7,5% este nivelul maxim de dobanda pe care o banca il poate oferi clientilor astfel incat sa nu iasa pe pierdere.
Piata valutara interbancara a inregistrat ieri o scadere sensibila a lichiditatii, dupa ce miercuri volumele tranzactionate crescusera pe fondul unei interventii a BNR.Banca Nationala a calculat un curs de 36.171 de lei pentru un euro, cu 107 lei mai putin decat in ziua precedenta. Piata a corectat astfel aprecierea de miercuri a euro.

Dolarul a inregistrat o apreciere, pentru a patra zi consecutiv, castigand 174 de lei, pana la un curs de 28.322 de lei. Aprecierea sa a fost alimentata de intarirea pe care a inregistrat-o pe pietele internationale fata de euro. Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 36.180/ 36.230 de lei pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii din ziua anterioara. La inceputul sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat usor, pana la o maxima a zilei de 36.220/36.270 de lei/euro. De la acest nivel au aparut in piata ordine de vanzare, euro depreciindu-se pana la 36.125/36.175 de lei pentru un euro. Piata s-a inchis in cotatii de 36.145/36.195 de lei pentru un euro.

"Interesul pentru tranzactionare a scazut sensibil, in conditiile in care BNR mentine cursul stabil in apropierea nivelului de 36.000 de lei pentru un euro prin interventii frecvente", a mai spus Liviu Olaru.
Volumul operatiunilor interbancare urcase miercuri pana la 239 de milioane de euro, in conditiile in care BNR a intervenit in piata. Cumpararile de valuta de la clienti depasisera vanzarile catre acestia cu 21 de milioane de euro.Pe pietele internationale dolarul s-a intarit pana la un curs de 1,2775 dolari/euro, iar analistii considera ca aceasta tendinta de apreciere va continua si in zilele urmatoare


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.