Accizele si taxa auto suportate de populatie anul viitor vor fi cu 12% mai mari din cauza deprecierii masive a leului din ultima perioada.

Cursul la care se vor calcula anul viitor accizele si taxa auto este de 3,7413 lei pentru un euro, cu aproape 12% mai mare decat cel folosit anul acesta. Potrivit Codului fiscal, valoarea accizelor, a taxei auto si a impozitului la titeiul din productia interna se determina prin transformarea in lei a sumelor exprimate in euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Banca Centrala Europeana a comunicat ieri un curs de 3,7 lei pentru un euro. Anul trecut, institutia europeana fixa un curs de 3,3441 lei, pentru 1 octombrie, valoare care a fost folosita anul acesta la calculul accizelor si al taxei auto.

Noul curs de referinta pentru finantele romanesti inseamna o crestere in bloc a accizelor cu 11,8%. Toate produsele care poarta accize sau alte taxe in euro se vor scumpi.

Poate cea mai importanta influenta va fi in nivelul taxei auto. La suma calculata in prezent se vor adauga, de la 1 ianuarie, inca 11,8%, reprezentand diferenta de curs „fiscal“ al euro. Noul curs va influenta si pretul carburantilor. Acciza are o pondere in pretul benzinei de 35%, iar in cel al motorinei de 26%. In conditiile actuale, la un pret de 4 lei pe litrul de benzina, noul curs oficial al accizei ar provoca o scumpire de 16 bani pe litru, pentru benzina. La motorina, luand in calcul un pret de patru lei, scumpirea ar fi de 13 bani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.