O bancnota cu valoarea nominala de 1 milion de lire sterline, emisa de banca centrala a Marii Britanii in cadrul planului Marshall, a fost vanduta la licitatie pentru 78.300 de lire sterline (100.000 euro), relateaza NewsIn.
Planul Marshal a fost creat de Statele Unite, cu scopul de a ajuta la reconstructia Europei, devastata dupa al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit casei de licitatii Spink, specializata in vanzarea de monede, medalii si timbre, documentul a fost cumparat de catre un colectionar particular care traieste in Marea Britanie. Pretul biletului fusese estimat la 35.000-40.000 de lire sterline.

Banca centrala a Marii Britanii a emis doar opt astfel de bancnote, destinate folosirii interne, cu scopul de putea urmari anumite operatiuni. Bancnotele aveau o validitate de sase saptamani. In prezent, mai exista doua exemplare ce fusesera date ca amintire ministrilor de finante britanic si american.

Bancnota "Numarul opt", marcata '000008', a fost vanduta miercuri. Cu o latime de 20 cm si imprimata cu cerneala verde, bancnota dateaza din 30 august 1948 si este semnata 'E.E. Bridges', ministrul de finante de atunci.

Bancnota "Numarul sapte" fusese vanduta cu 8.000 de lire sterline in 1977 si figureaza in Cartea Recordurilor Guinness, ca bancnota cu valoarea cea mai mare, detinuta vreodata de un particular.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.