Cele mai mari cinci institutii financiare americane si-au recompensat in ultimii cinci ani directorii de top cu prime de peste 3 miliarde de dolari. Cand criza a luat amploare, in 2007, cele mai mari cinci banci de pe Wall Street si-au platit cei 185.687 de angajati cu 66 miliarde de dolari.
Analistii spun ca primele exagerate acordate de bancile de investitii de pe Wall Street au incurajat pariurile pe termen scurt si asumarea unor riscuri excesive.

Numai primele oferite de Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers si Bear Stearns angajatilor lor au totalizat anul trecut 39 miliarde de dolari. Astfel, in medie, un angajat al uneia dintre aceste banci a primit 353.089 dolari, inclusiv o prima medie de 211.849 dolari, scrie Bloomberg.

Sefii au fost si ei recompensati din plin pentru performantele inregistrate de institutiile lor in vanzarea instrumentelor financiare care au stat la baza crizei. Merrill Lynch a fost cea mai darnica, platindu-si directorul executiv, pe Stanley O’Neill, cu 172 milioane de dolari din 2003 si pana in 2007. Pe 15 septembrie anul acesta, Merrill Lynch a fost cumparata de Bank of America cu 50 miliarde de dolari. Fostul CEO al Bear Stearns a castigat 161 milioane de dolari inainte ca banca de investitii sa intre in colaps si sa fie cumparata de JP Morgan Chase in luna martie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.