Tot mai multe microintreprinderi si IMM-uri vor avea acces la imprumuturi, cresterea in acest an fiind estimata la peste 60%. Chiar daca nu indeplinesc toate conditiile impuse de banci, micii intreprinzatori, dar si cei care vor sa-si deschida o afacere pot beneficia de creditele acordate de 15 organizatii.

Microfinantarea este necesara in conditiile in care 88% din IMM-urile romanesti sunt microintreprinderi, sustin reprezentantii companiilor care acorda imprumuturi pentru micile afaceri. Acestia precizeaza ca este vorba de credite de dezvoltare, nu de consum. "Valoarea imprumuturilor acordate de catre microfinantatori intreprinderilor mici si mijlocii se va mentine in acest an pe un trend ascendent, cu un avans de circa 60-70%", afirma directorul Coalitiei de Microfinantare, Maria Doiciu.

Coalitia de Microfinantare este o componenta din cadrul Programului pentru Dezvoltarea Microintreprinderilor, IMM-urilor (EDS), care se va desfasura intre 2003 si 2008, initiator fiind Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).Rata de crestere de 60-70% a creditelor acordate de catre microfinantatori IMM-urilor va fi sustinuta de suplimentarea fondurilor publice, dar si fonduri de la organismele internationale (lansarea programului de microfinantare in mediul rural, inceperea fazei a doua a programului Bancii Mondiale pentru inchiderea minelor etc.), precum si finantarile acordate de banci si fonduri de investitii.

Directorul adjunct al Programului EDS, Glenn Moller, spune ca scopul programului (care se desfasoara pe parcursul a cinci ani cu o valoare totala a finantarii de 23 de milioane de dolari) este sa mareasca accesul la microfinantare.Directorul Departamentului de Coordonare Preaderare al Delegatiei Comisiei Europene, Giorgio Ficcarelli, spune ca accesul la finantare e un factor-cheie pentru sustinerea IMM-urilor: "Avem un program de 43 de milioane de euro pentru urmatorii 2 ani, care vizeaza o abordare integrata in ceea ce priveste finantarea. Din aceasta suma, 15 milioane de euro vor fi destinati finantarii IMM-urilor".

Microfinantarea in cifre

- Valoarea creditelor acordate, pana la sfarsitul lui 2004, de catre microfinantatori a fost de 36,5 milioane de dolari, cu 60% peste nivelul din 2003, de 23,2 milioane de dolari;

- Anul trecut au fost acordate 14.900 microcredite, numar aproape dublu fata de 2003, cand s-au inregistrat doar 8.400;

- Microfinantatori: 15 organizatii care acorda credite de pana la 25.000 de euro beneficiarilor aflati atat in zonele rurale, cat si in cele urbane, in aproape toate judetele tarii (cum ar fi CHF, OMRO, CAPA etc.);

- Dobanzile sunt cuprinse intre 5 si 15%;

- Perioada de rambursare a creditului este de maximum 3 ani.

- Costul total al imprumuturilor este de 5-15%;

- Beneficiari: persoane fizice si juridice care nu indeplinesc conditiile impuse de banci pentru creditele comerciale (motivele fiind lipsa unui istoric de creditare; lipsa garantiilor etc.); se acorda microfinantari chiar si pentru cei care isi pornesc o afacere.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.