Rata contrafacerilor in Romania este de 60 la suta, in timp ce 25 la suta din economia mondiala este reprezentata de produse contrafacute, a declarat presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC), Dan Docan, in cursul unui seminar organizat ieri de ARCC, Asociatia Anti-Contrafacere REACT Romania si compania 3M Romania si moderat de directorul general ZIUA, Sorin Rosca Stanescu.

"Tara noastra importa marfa contrafacuta, iar acest fenomen poate lua amploare in urmatorii ani, deoarece exista un interes crescand in aceasta directie, in ultima perioada", a afirmat Docan. Valoarea estimata a produselor contrafacute la nivel mondial este de circa 450 de miliarde dolari anual, ceea ce reprezinta opt la suta din totalul schimburilor comerciale mondiale.

De asemenea, industria produselor de larg consum inregistreaza in lume pierderi semnificative, zonele cele mai afectate fiind China, India, Europa Centrala si Orientul Mijlociu. Categoriile cele mai afectate de contrafaceri sunt producatorii, consumatorii, guvernele si comerciantii. Conform unui raport realizat in 2005, rata pierderilor prin contrafacere este mai ridicata in domeniul textilelor si incaltamintei, filmului, muzicii, industria IT, parfumuri si produse cosmetice.Industria vinului din Romania pierde anual circa un miliard de euro din cauza contrafacerilor. In prezent exista 170 de marci care functioneaza in Romania si care doresc sa se extinda, iar alte 100 de pe piata vest europeana doresc sa intre in Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.