Caderea libera a euro din ultima perioada a inceput sa faca victime si pe piata imobiliara. Ca sa nu piarda din scaderea euro, proprietarii au decis sa creasca preturile apartamentelor si caselor pe care le scot la vanzare. Numai in ultimele doua luni, preturile la vanzarea locuintelor au saltat cu 16- 25% "Cei care vand ajusteaza preturile apartamentelor in functie de paritatea leu/euro si pentru ca euro a scazut, pentru a obtine aceeasi suma in lei, acestia cresc preturile in euro", ne-a declarat un consilier imobiliar din cadrul agentiei Nobila Casa.

Reprezentantul agentiei spune ca numai in ultimele zile preturile au crescut cu peste 5-6 la suta. "Aveam semnate precontracte pentru anumite sume si in momentul in care am mers sa semnam contractele finale, proprietarul a mai adaugat ceva la pret", ne-a mai declarat consilierul imobiliar.

"In ultimele doua luni s-a inregistrat o crestere de 2.000 - 5.000 euro la unele apartamente. Astfel, daca acum doua luni un apartament cu doua camere in Dristor costa intre 28.000-30.000 euro, acum sub 35.000 euro nu mai gasesti nici o oferta", ne-a spus si Marius Tanase, agent imobiliar in cadrul altei companii. In opinia lui, cresterea nu se datoreaza doar prabusirii euro, ci si cererii foarte mari si a ofertei extrem de limitate.

"Pentru ca sunt foarte putine oferte, proprietarii de apartamente isi permit sa jongleze cu preturile si sa-i selecteze pe cei care se "bat" pentru un apartament, alegandu-l pe cel care da mai mult", explica Tanase. Mai mult, pentru ca au de unde alege, proprietarii ii aleg de obicei pe cei care platesc cu banii jos in detrimentul celor care cumpara prin credit ipotecar.

Apartamentele cu doua camere se vand intr-o ora

Chiar daca locuintele au ajuns la preturi prohibitive pentru multi dintre romani, pe piata se da o adevarata batalie, mai ales pentru apartamentele cu doua camere si garsoniere. "Cel mai des solicitate sunt garsonierele si apartamentele cu doua si trei camere. Apartamentele de doua camere se vand intr-o ora sau doua, chiar daca in zona Unirii pretul acestora poate ajunge si la 80.000 euro", ne-a declarat un reprezentant al Centrului Imobiliar 2003. Acesta mai spune ca un apartament de patru camere se vinde in medie intr-o saptamana si ca, pentru a cumpara o locuinta, sunt persoane care asteapta si doua luni aparitia unei oferte pe piata.

Preturile difera in functie de zona, pentru o garsoniera in zona Iancului solicitandu-se 25-26.000 de euro, in Mosilor intre 30-32.000 de euro sau 22-23.000 de euro in zona Titan. Pentru doua camere, preturile au depasit deja niveluri inimaginabile, ajungand in zona Mosilor la 40-45.000 de euro, iar pe Decebal la 65-70.000 de euro. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul apartamentelor cu trei camere, care au preturi intre 50.000 de euro in Iancului si 100.000 de euro la Unirea si al celor cu patru camere, care costa intre 65.000 de euro pe Mosilor si 150.000 de euro in zona Unirii.

Cele mai multe locuinte - cumparate de investitori

Cine cumpara totusi locuinte la aceste preturi? "Cei mai multi sunt investitori, care considera investitia imobiliara mai sigura decat un depozit la banca. Acestia cumpara cu banii jos si in general nu se uita la bani", ne-a mai declarat Marius Tanase. Investitorii sunt straini, dar si romani care "au facut bani peste noapte", adauga Tanase. Cei care cumpara un apartament pentru a locui in el sunt din ce in ce mai putini, mai ales ca acestia trebuie sa apeleze la credite ipotecare. "Preturile sunt atat de mari incat strangi cu greu suma pentru avans, si de aici aceasta reducere a celor care cumpara pentru a locui in apartamentul respectiv", ne-a mai spus agentul imobiliar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.