Scaderile din ultimele sedinte sunt efectele cumulate ale crizei, amplificate de ce s-a intamplat in ultimele zile. “Acest lucru arata ce piata slaba avem si faptul ca increderea a scazut foarte mult. In pietele dezvoltate autoritatile iau masuri, la noi nu se face nimic. Cand America stranuta, noi murim”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust. Situatia ideala ar fi sa asistam la o calmare a situatiei si la o intoarcere. “Daca nu se intampla acest lucru, investitorii nu vor mai rezista”.

"Cea mai socanta sedinta a BVB". Asa caracterizeaza brokerii ziua de ieri a pietei de capital romanesti. Scaderile au fost dramatice, pana la minimele ultimelor 45 de luni, pe fondul unei lichiditati in crestere, ce marcheaza panica si disperarea investitorilor. Bursa ruseasca a fost inchisa din cauza scaderilor de 11% iar pietele din intreaga lume afiseaza deprecieri massive. Asa arata primul bilant al victimelor crizei actuale din America.

  • BVB a suferit scaderi dramatice, pana la minimele ultimelor luni

“Cea mai socanta sedinta, am asistat si la perioada de scaderi din ’97, dar parca nu a fost chiar asa. Desi timp de 2-3 luni am asistat la scaderi ale indicilor si la noi minime, pe o lichiditate scazuta, scaderile dramatice din sedinta de ieri au venit pe fondul unei lichiditati mari, ceea ce nu este un semnal pozitiv”, a declarat, pentru Wall-Street, Adi Lupsan.

Efectul falimentului bancii americane Lehman Brothers a dus indicele BET la minimul ultimelor 45 de luni, dupa ce a cazut cu 7,10%, in vreme ce indicele BET-FI s-a prabusit cu 9%, pana la 4.480,68 puncte, nivel consemnat utima data in iulie 2005. Lichiditatea bursei din Bucuresti a urcat considerabil in sedinta de ieri, la peste 16,4 milioane de euro. Indicele BET-C a coborat cu 7,41%.

  • Iesirea strainilor a prabusit cotatiile BRD si SNP

Actiunile BRD s-au prabusit in sedinta de ieri cu peste 13 procente, dupa ce a atras cea mai mare lichiditate din piata, 8,9 milioane de lei. La ora inchideri Bursei de Valori Bucuresti (BVB) titlurile actionarului majoritar al BRD SocGen (BRD), Societe Generale, pierdeau 7,29%.

Actiunile Petrom au atras un rulaj de 1,21 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 5,11%, la 0,353 lei. Un pachet de actiuni SNP a fost transferat in sedinta de ieri, in urma unei tranzactii negociate (deal), care a insumat 21,26 milioane lei (5,8 milioane euro). Cele 57,16 milioane de actiuni Petrom (SNP), care reprezinta circa 0,1% din capitalul social al companiei, au fost schimbate la pretul de 0,372 lei, care coincide cu cotatia de referinta, stabilita in sedinta de luni.

Detalii despre prabusirea cotatiilor BRD si SNP gasiti aici.
Mai multe informatii despre situatia dramatica de pe marile burse ale lumii, cititi in Wall-Street.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.