Societatile de transport feroviar au fost scutite de plata obligatiilor catre stat pe luna decembrie 2004, potrivit unui ordin comun al Ministerului Finantelor Publice (MFP) si al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), intrat in vigoare saptamana trecuta. Astfel, Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA i s-au taiat de pe factura lunii decembrie peste 2.500 miliarde de lei, reprezentand sumele datorate de companie catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, cel al fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, precum si cel al asigurarilor pentru somaj.

Si CFR Calatori SA a fost scutita de plata a 934 miliarde de lei, iar Metrorex SA, de 244,9 miliarde de lei. Valoarea sumelor scutite a fost stabilita pe baza realizarilor celor trei companii pe primele 11 luni ale anului trecut, se arata in actul cu pricina.La aceste sume se mai adauga alte 715,7 miliarde de lei, obligatii ale celor trei societati ce urmeaza sa fie sterse de la plata pe luna decembrie, in limita plafonului maxim de 4.396 miliarde de lei.

Lista cu cei trei beneficiari ai facilitatilor a fost stabilita inca din luna iulie a anului trecut, cand fostul Executiv a aprobat scutirile la plata obligatiilor fiscale in limita acestui plafon. Masura a venit ca o manusa pentru societatile aflate sub autoritatea MTCT, avand in vedere ca sistemul feroviar a inregistrat datorii mari la bugetul de stat in ultimii ani. Numai CFR SA datoreaza mii de miliarde statului. Potrivit aceluiasi normativ, sumele care fac obiectul scutirii se stabilesc lunar, asa ca iertarea datoriilor va continua. Cu toate acestea, situatia sistemului feroviar romanesc nu este nici pe departe rezolvata.

In acest moment, nemultumirile angajatilor risca sa paralizeze transporturile pe calea ferata, mai ales ca saptamana aceasta sunt asteptate proteste de amploare ale sindicatelor CFR. Feroviarii vor majorarea salariilor cu 10,7%, tichete de masa si conditii civilizate pentru muncitori.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.