Austriecii detin suprematia in zona prin preluarea Petrom

Majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est si-au privatizat distributia gazelor prin companiile Europei Occidentale. Gaz de France opereaza in Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia. RWE Germania, in Ungaria, Polonia si Slovacia, iar E.ON-Ruhrgas Germania este si ea prezenta in distributia de gaze din Ungaria, Cehia, Lituania, Letonia, Slovenia si Slovacia. Cea mai spectaculoasa tranzactie a avut loc in Cehia, unde a fost vanduta, in 2002, compania nationala de distributie a gazelor pentru 4,1 miliarde dolari. Romania a semnat si ea contractele de privatizare a celor doua distributii de gaze - Distrigaz-Sud si Distrigaz-Nord, in octombrie 2004. Cumparatorii sunt, practic, aceiasi, ca si pentru restul tarilor Europei Centrale: Gaz de France-GdF si E.ON- Ruhrgas. Romania are insa si titei. Petrom, administratorul absolut al resurselor de titei si al jumatatii din productia de gaze din Romania, a fost adjudecat de OMV Austria.

Acest tablou, schitat in linii mari, releva o harta clara a impartirii resurselor de titei si gaze din tarile Europei Centrale si de Est intre companiile Europei Occidentale. Gazprom, marea companie ruseasca din domeniul gazelor, activeaza si ea, mai ales prin concerne occidentale, in Cehia, Ungaria, Letonia, Polonia si Slovacia. In prezent, Romania produce circa 13 miliarde mc de gaze naturale pe an - 7 miliarde Romgaz si 6 miliarde Petrom, dar si 6-6,5 milioane tone de titei pe an. Rezervele romanesti pentru aceste resurse sunt estimate pentru 20 de ani.

Ruhrgas pentru Nord si Gaz de France pentru Sud

Nemtii de la Ruhrgas au cumparat 51 la suta din actiunile Distrigaz-Nord pentru 303 milioane de euro. Distrigaz-Sud a fost adjudecata de Gaz de France pentru 312 milioane de euro. Dar nici nemtii si nici francezii nu s-au grabit sa intre in proprietatea celor doua companii, desi reprezentantii GdF si Ruhrgas sunt prezenti la cele doua societati si participa la luarea deciziilor. Ei au pus conditii pe care statul roman le-a indeplinit, dar care ar putea duce la un pret final ceva mai mic decat cel pentru care au semnat contractele. Aceste conditii se refera la perioadele de concesionare exclusive ale serviciului public de distributie a gazului, dar si la actualul grad de incasare a creantelor.

OMV detine titeiul in totalitate si jumatate din productia de gaze

Austriecii de la OMV au cumparat 51 la suta din actiunile Petrom, contra sumei de 1,5 miliarde euro. OMV controleaza productia totala de titei a Romaniei si jumatate din productia de gaze. Totodata, detine si circa 55 la suta din piata carburantilor, dictand pretul benzinei si al motorinei. Dar ceea ce i-a surprins pe romani a fost graba cu care OMV, folosind ca argument trecerea la standarde internationale de contabilitate, a trecut Petrom pe pierderi financiare. In mod cert, a socotit mai multe "steaguri la prefectura" pentru a creste cheltuielile companiei si a o trece pe pierderi.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.