Pentru a acoperi pierderile de 300 de milioane de euro pe care le are, CFR SA cere cresterea taxei de utilizare a caii ferate. Plata o va suporta in final calatorul simplu.
Conducerea CFR SA, societatea care administreaza reteaua feroviara din Romania, intentioneaza sa majoreze de peste patru ori nivelul Taxei de Utilizare a Infrastructurii (TUI). Aceasta taxa este platita de orice companie feroviara care transporta calatori sau marfa pe calea ferata, fiind similara cu rovinieta din transportul rutier. Taxa reprezinta jumatate din cheltuielile unui operator feroviar de calatori si de aceea triplarea ei ar duce la o crestere similara a preturilor biletelor de calatori. Aceasta, daca Guvernul va refuza sa achite operatorilor feroviari sumele imense pe care acestia le vor plati suplimentar CFR SA, dupa majorare.

Intr-o nota elaborata recent, conducerea CFR SA precizeaza: „CFR propune pentru rezolvarea satisfacatoare a problemei (reprezentata de pierderile companiei si de riscul de faliment al sistemului feroviar, in situatia in care 39% din liniile ferate stau nereparate in urma lipsei de bani - n.r.) o noua varianta de calcul a TUI (…) care duce la o crestere a valorii acesteia de la o medie ponderata a TUI de 9 lei/kilometru la 39 lei/kilometru“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.