Potrivit unor surse ministeriale, prima luna nu este relevanta, intrucat foarte multi detinatori de masini asteptau varianta finala a taxei.

Taxa de poluare a inlocuit de la 1 iulie 2008 taxa de prima inmatriculare. Fiscul a transmis pe 2 iulie ca a deschis noi ghisee, a suplimentat personalul si l-a instruit, pentru a solutiona rapid orice solicitare din partea contribuabililor, ca sa evite aglomerarile create la sediile administratiilor fiscale, in urma aplicarii prevederilor Ordonantei pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.

De la 1 iulie 2008, soferii se pot programa la reprezentantele Registrului Auto Roman pentru a efectua expertiza tehnica necesara la calculul taxei de poluare auto. Tarifele percepute de RAR sunt de 243,20 lei pentru autovehiculele cu masa maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone si de 299 lei pentru cele care depasesc greutatea respectiva.

Taxa de poluare auto trebuie platita, de la 1 iulie, atat la inmatricularea unui vehicul nou, cat si la repunerea in circulatie a unuia mai vechi, si este calculata in functie de normele Euro si emisia de dioxid de carbon, mentionate de Registrul Auto Roman in cartea de identitate a vehiculului.

In functie de gradul de poluare a motorului, taxa poate fi diminuata, la reducere fiind luate in calcul vechimea autovehiculului, rulajul mediu anual, situatia tehnica generala si nivelul de dotare, deprecierea fiind stabilita contra cost de RAR.