Turismul de afaceri reprezinta o importanta sursa de venituri pentru operatorii romani. Specialistii considera ca in prezent nu exista spatii de cazare su½ciente pentru a face fata organizarii unor evenimente de amploare. Pentru urmatorii ani se asteapta construirea unui numar mare de hoteluri de trei, patru si cinci stele.

Turismul de afaceri este considerat principala sursa de venituri pentru industria hoteliera autohtona. In ultimii ani, o data cu intrarea pe piata romaneasca a marilor companii straine, numarul celor care vin in Romania in interes de afaceri a crescut considerabil. Efectele pozitive se vad in Bucuresti si in marile orase. Numarul hotelurilor a crescut considerabil, iar cele mai multe dintre unitatile de cazare date in folosinta sint de trei, patru sau cinci stele. Specialistii preconizeaza o crestere a capacitatii de cazare, mai ales dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In prezent, se considera ca nu sintem pregatiti pentru conferinte internationale cu un numar foarte mare de participanti.

Venituri consistente

Tendinta de crestere pe acest segment a inceput sa se faca simtita din 1997-1998, si s-a accentuat dupa anul 2000. "Turismul de afaceri si de evenimente este singura componenta a industriei ospitalitatii din Romania evidentiata in mod obiectiv ca fiind eficienta si in crestere, pe baza veniturilor hotelurilor in special din mediul urban, care confirma faptul ca ponderea turismului de afaceri in totalul incasarilor se situeaza la un nivel intre 67 si 84%", considera Paul Marasoiu, presedintele Peacock Hotels si presedintele de onoare al Asociatiei Nationale a Organizatorilor Profesionisti de Conferinte si Expozitii.

O situatie alcatuita luind in considerare ultimii patru ani arata ca majoritatea vizitatorilor sositi in Romania provin din Ungaria, Moldova, Germania, Italia, Turcia, Polonia, Franta, Austria, Cehia, SUA, Rusia, Marea Britanie, Olanda, Israel. S-au luat in considerare tarile care "trimit" intre citeva zeci de mii si citeva sute de mii de vizitatori pe an in Romania, indiferent de motivatia calatoriei. "Comparativ cu potentialul, cifrele nu sint nici pe departe satisfacatoare", spune Paul Marasoiu.

Avantaj pentru marile orase

De pe urma acestui fenomen au avut de cistigat in principal marile orase. Destinatiile preferate de cei care vin pentru afaceri sint Bucurestiul, orasele mari din Transilvania si Banat, Constanta si, intr-o mai mica masura, orasele din Moldova. Aici s-au construit cele mai multe hoteluri de categorie superioara. Sint orasele in care marile firme au deschis filiale si in care se organizeaza evenimente cu participare internationala. Analizele specialistilor arata ca acestea vor absorbi si in continuare cea mai mare parte din investitii.

Pret pe patru stele

Analistii estimeaza investitii de peste 420 de milioane de euro in domeniul hotelier in acest an. "Proiecte hoteliere noi se vor derula atit in tara, Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Sibiu, Alba-Iulia, Iasi, Constanta, in statiunile balneare si Delta Dunarii, precum si in Bucuresti unde se constata pentru 2005 o concentrare notabila a proiectelor de investitii in construirea sau modernizarea unor hoteluri de trei stele, desi se observa un interes in crestere pentru nivelul de patru stele", afirma Paul Marasoiu.

Aceasta evolutie este impusa de cererea care va creste in urmatorii ani, mai ales dupa intrarea in Uniunea Europeana, fenomen cu care s-au confruntat si celelalte tari admise. "Ne aflam in prezent intr-un context similar cazului Ungariei care, in special pe segmentul turismului de afaceri, a inregistrat in preajma si dupa aderare o crestere substantiala si brusca a circulatiei turistice cu pina la 40%, facind stringenta nevoia sporirii ritmului investitiilor hoteliere si a capacitatii de cazare si de reuniuni in aceasta tara. Fenomenul se manifesta deja acut si in Romania, cu atit mai mult cu cit, ca reper, Bucurestiul porneste de la un numar existent de spatii de cazare considerabil mai mic decit celelalte capitale europene comparabile", spune Paul Marasoiu.

Inflatie de hoteluri

In Bucuresti, in urmatoarele luni se vor da in folosinta mai multe hoteluri. "Pina in data de 15 iulie se va inaugura hotelul Ibis 2 si se pregateste si Fenicia, un hotel de patru stele cu 360 de camere", spune Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania. Se lucreaza la hotelul Novotel de linga Palatul Telefoanelor, care va avea 330 de camere, iar compania MH construieste un hotel linga magazinul Junior. Se pregateste deschiderea a inca unei unitati din reteaua Golden Tulip.

De asemenea, unitati de cazare se vor moderniza. Un fapt imbucurator este acela ca numerosi patroni de hoteluri amenajeaza sali de conferinte, semn ca vor sa fie pregatiti pentru a satisface cerintele clientilor exigenti. Oricum, turismul de afaceri ramine cea mai solida ramura a industriei turismului din Romania, semn ca, deocamdata, cei mai multi dintre straini nu vin atrasi de frumusetile patriei, ci de profiturile pe care le-ar putea obtine din afacerile derulate aici.

Bucurestiul, in crestere

Paul Marasoiu considera ca numarul de camere din unitatile de cazare din Capitala va cunoaste o crestere serioasa, pe masura ce se vor construi noi hoteluri. Astfel, conform estimarilor privind dinamica investitiilor hoteliere in urmatorii cinci ani capacitatea de cazare va creste cu aproximativ 3.000 de camere, la toate categoriile de confort. In acest an se va inregistra o crestere cu 580 de camere, in 2006 cu 720 de camere, in 2007 cu aproximativ 640, iar in 2008 se vor da in folosinta alte 450. Cea mai importanta cifra se va atinge in 2009, cind se estimeaza introducerea in circuitul turistic a inca 900 de camere. Din cele 3.000, aproximativ 54% vor avea un nivel de confort de 3 stele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.