Sa cumperi cind toata lumea vinde, sa vinzi cind toata lumea cumpara, spun brokerii celor care doresc sa joace pe piata de capital. Analistii sint de parere ca acum este momentul sa cumparam actiuni.

Primele sedinte bursiere de dupa sfintele sarbatori de Pasti au aratat ca Bursa s-a inscris pe un trend crescator. Statistic vorbind, indicele bursier BET a avut in doar trei zile (din 3 mai pina in 5 mai 2005) un randament de 5,58% (de la 4.794,4 puncte la 5.062,21 puncte), iar indicele bursier al societatilor de investitii financiare BET-FI s-a majorat cu 2,44 % (de la 23.854,14 puncte la 24.437,72 puncte). Destul de mult, tinind cont de faptul ca in acest moment dobinda la depozitele bancare este cuprinsa intre 7 si maximum 9 puncte procentuale anual.

In luna mai sint semne bune

Potrivit specialistilor pietei de capital, in luna mai trendul bursier va fi unul crescator, dar nu foarte mare. In aceasta perioada, tinind cont de pretul actiunilor la unele companii ( care au scazut dramatic dupa trecerea datei de referinta care se ia in calcul la atribuirea dividendelor pe anul financiar 2004), se pot achizitiona actiuni la firme, care au un potential de crestere bun si ne pot aduce profit intr-o perioada scurta de timp (trei, patru luni).

Banca Transilvania va aduce bani frumosi

Pretul actiunilor la Banca Transilvania a cazut, dupa data de referinta pentru atribuirea dividendelor, dramatic, de la 13.500 lei/actiune la 8.000 de lei, in sedinta din data de 5 mai 2005. Asa ca pentru un novice ele ar putea reprezenta o investitie cu risc foarte mare. Numai ca lucrurile stau exact invers. "Teoretic, pretul actiunilor Bancii Transilvania isi va reveni la vechea cotatie in citeva luni", ne asigura Anca Stoicescu, analist la SSIF Ieba Trust. "Anul trecut, de la un pret de 7.600 de lei/actiune, inainte de data de referinta pentru actionarii care vor sa primeasca dividende, aceasta a picat la 6.400 de lei. Apoi, pretul a mai cazut, revenindu-si treptat si depasind vechea cotatie de 7.600 de lei/actiune la data de 14 octombrie. Personal cred ca vechiul pret de 13.500 de lei/actiune la Banca Transilvania va fi atins prin luna august-septembrie, mult mai repede decit anul trecut", ne spune Anca Stoicescu.

Actiunile Rompetrol, de urmarit

O alta companie care ar fi bine de urmarit este Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cotata pentru luna iunie la Bursa Financiar- Monetara si de Marfuri Sibiu (BFMMS) la 935 de lei/actiune si la 1.100 de lei/actiune pentru luna septembrie 2005 ( este vorba de contractele futures).

Deci, teoretic, am putea asista la o majorare de peste 20%, in mai putin de trei luni. "Intr-adevar, si actiunile Rompetrol Rafinare vor creste semnificativ in perioada urmatoare", ne confirma previziunile analistul SSIF Ieba Trust, Anca Stoicescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.